La consellera Clara Ponsatí, que afronta a Escòcia una petició d'extradició a Espanya pel procés independentista a Catalunya, ha rebut el suport de gran part de la ciutadania i institucions escoceses. Després d'entregar-se voluntàriament dimecres passat en una comissaria d'Edimburg, on va ser detinguda en aplicació de l'euroordre emesa per la justícia espanyola, Ponsatí va quedar en llibertat, tot i que se li va retirar el passaport com a mesura cautelar.

Des que la consellera és a Escòcia, on treballa com a professora a la Universitat de St. Andrews, el suport per part del moviment independentista escocès ha estat unànime. 

El suport del govern i la ciutadania escocesa

El Partit Nacional Escocès (SNP), que ostenta el poder en aquest territori, va refusar obertament la posició de l'Estat Espanyol en el conflicte català. La primera ministra Nicola Sturgeon va expressar la seva "ferma oposició" a la decisió de l'executiu de Rajoy de "buscar i empresonar als polítics independentistes", però va afirmar que respectaria la independència del poder judicial.

La defensa de Ponsatí genera una gran simpatia entre part de la ciutadania, amb un fort suport dels votants del Partit Nacional Escocès. En diverses ocasions, ciutadans escocesos s'han mobilitzat a favor de la consellera, tal com es va poder apreciar dimecres passat, quan va comparèixer davant un tribunal de primera instància.

Imatge: Catalans For Yes

 

La premsa pressiona

La qüestió de Ponsati també ha arribat a la premsa escocesa, que en vàries ocasions ha mostrat el seu suport a la consellera. El diari The National ha publicat en portada diverses notícies sobre Ponsatí, en què es denunciava la seva persecussió.

El rotatiu ha afirmat en diverses ocasions que "els escocesos defensen la professora catalana" i ha denunciat que "Espanya mostri l'ombra de Franco". "No us podeu quedar la nostra Clara!", va titular The National. D'aquesta manera, la premsa escocesa s'ha bolcat amb la causa de Ponsatí i ha denunciat amb fermesa l'intent d'extradició de la consellera.

 

La Universitat de St. Andrews defensa la consellera

Els suports de Ponsatí no acaben aquí, la comunitat universitària de Saint Andrews, on s'ha reincorporat recentment, també s'ha bolcat en la defensa de la professora. Des que el Tribunal Suprem espanyol va emetre l'ordre europea de detenció contra Ponsatí, la comunitat acadèmica de St. Andrews, el centre d'educació superior més antic d'Escòcia, ha expressat públicament el suport a la seva professora.

La rectora de la Universitat, Sally Mapstone, ha assegurat que la institució està "compromesa en la defensa de la llibertat d'expressió" i "profundament preocupada pels recents esdeveniments, els motius i les seves potencials conseqüències".

D'altra banda, l'alumnat de la universitat ha creat la campanya "St. Andrews Supports Clara Ponsatí", que, com indiquen els seus fundadors, té l'objectiu d'"expressar el suport dels estudiants a Clara Ponsatí, qui afronta a Espanya càrrecs motivats políticament". A més, han anunciat la convocatòria d'una manifestació als voltants del campus per dilluns que ve.