David Sánchez, germà del president espanyol, Pedro Sánchez, i cap de l'Oficina d'Arts Escèniques de la Diputació de Badajoz, ha estat imputat per presumptes delictes de corrupció. El cas, que investiga el jutjat d'Instrucció 3 de Badajoz, té el seu origen en una denúncia presentada pel sindicat ultra Manos Limpias, que el va acusar de cometre malversació de fons públics, frau i exaccions il·legals a partir de notícies de premsa que asseguraven que David Sánchez va accedir el 2017 al càrrec de forma irregular, que no assisteix al lloc de feina i que té una residència fictícia a Portugal per evadir impostos. La magistrada ha pres la decisió d'imputar Sánchez després d'haver analitzat l'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre el cas, del qual afirma que es desprenen "indicis racionals de criminalitat relatius als delictes contra l'Administració Pública", que inclourien la prevaricació i el tràfic d'influències. En canvi, no aprecia indicis criminals en relació amb els delictes contra la Hisenda Pública, és a dir la malversació. 

De què s'acusa David Sánchez?

El germà de Sánchez, conegut també pel nom artístic de David Azagra, és músic i el 2017 va començar a treballar com a coordinador d'Activitats de Conservatoris de Música de la Diputació de Badajoz, càrrec adscrit a l'àrea de Cultura, Joventut, i Benestar Social al qual va accedir a través d'un procés de mèrits que va guanyar davant 10 aspirants més. Cinc anys més tard, aquest càrrec va canviar de nom, i va passar a denominar-se cap de l'Oficina d'Arts Escèniques, sense que canviés ni el sou ni les funcions. La posició es va crear el 2003, però entre 2008 i 2017, fins a l'arribada d'Azagra, va estar vacant. És per això que la jutgessa ha reclamat documents relatius al reglament regulador pel qual es va crear i modificar aquest lloc de treball, les bases amb les quals es fa l'elecció d'aquest lloc de treball i els projectes de coordinació presentats pels 11 aspirants al càrrec. També demana l'organigrama del departament de Cultura en els últims vuit anys. L'objectiu és determinar si el càrrec es va crear a mida per a Sánchez. 

La denúncia de Manos Limpias que va originar el cas al qual es van sumar posteriorment com a acusació popular, el PP, Vox i les associacions Hazte Oír, Abogados Cristianos i Liberum, afirmava que Sánchez havia estat "percebent un sou públic sense desenvolupar les funcions" que se li assignaven en el càrrec, com ara la direcció de l'Orquestra Simfònica, la Banda Simfònica i l'Orquestra de Cambra de la Diputació. És per això que l'acusava de malversació i frau. 

D'altra banda, el mitjà El Debate, havia publicat una informació que assegurava que Sánchez havia canviat la seva residència fiscal a Portugal per evitar pagar impostos, i que gràcies a aquest fet havia incrementat el seu patrimoni, que ascendia als 1,7 milions d'euros en habitatges i accions. D'aquests, 1,4 milions, suposadament eren accions del BBVA. Els investigadors de la Guàrdia Civil, però, apunten que no han trobat "evidència" que posseeixi aquesta quantitat d'accions i creuen que es tracta d'un càlcul erroni. Per mirar d'aclarir-ho la jutgessa ha demanat al banc que informi sobre el valor dels dipòsits de diverses accions de cotització oficial al seu nom. L'Agència Tributària ja va confirmar que Sánchez tributava a Portugal, però va explicar que no suposava cap delicte perquè resideix en aquest país, a prop de la frontera amb Extremadura, i aquest fet "no és incompatible amb la condició d'empleat públic de l'Administració espanyola".

Tots els imputats en el cas David Sánchez

A banda de Sánchez, la magistrada també ha imputat vuit alts càrrecs i excàrrecs de la Diputació de Badajoz, entre ells l'actual president d'aquesta, el socialista Miguel Ángel Gallardo. Els altres investigats, citats a declarar el 9 i 10 de gener del 2025, inclouen les exdirectores de l'àrea de Cultura Elisa Moriano i Emilia Parejo, i l'actual director de Cultura, Esport i Joventut, Manuel Candalija. També, la diputada delegada d'aquesta àrea fins al 2018, Cristina Núñez, i l'actual diputat delegat, Francisco Martos. L'exdirectora de l'àrea de Recursos Humans i Règim d'Interior Juana Cintas i l'excap de servei de gestió de Recursos Humans, actualment cap de secció de Gestió Administrativa, Félix González, completen la llista d'imputats. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!