La imatge dels catalans envers la independència del sistema de justícia espanyola és negativa. L'enquesta òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), publicada aquest dijous, evidencia aquesta mala percepció de la societat catalana respecte als jutges i tribunals: un 54% dels enquestats —d'una mostra de 5.028 persones— valora com a "bastant dolenta" (27%) o "molt dolenta" (27%) la independència d'aquests. Només un 20% en fa una lectura positiva, que es desgrana en un 16% que ho qualifica de "bastant bona" i en un ínfim 4% que afirma que és "molt bona". Una de cada quatre persones no es pronuncia al respecte.
En relació amb l'anterior òmnibus, publicat l'octubre de l'any passat, hi ha un descens del percentatge que té una mala percepció de la justícia, atès que aleshores el percentatge de catalans que valorava negativament la seva independència era del 61%. Això no obstant, no és que es tradueixi necessàriament en una millora de la imatge, donat que fa gairebé un any el tant per cent d'enquestats que tenia una bona impressió de la justícia arribava al 27%. Enguany, ha baixat set punts percentuals.
Aquestes percepcions negatives són especialment notòries entre els simpatitzants de les formacions independentistes. Només entre els més propers al PSC i Ciutadans hi ha una millor visió respecte als tribunals i jutges en termes d'independència judicial. La mala percepció és de fins al 97% entre els simpatitzants de la CUP; seguits dels d'Esquerra Republicana (88%) i Junts per Catalunya (87%). Aquesta desconfiança també és substancial entre l'òrbita electoral de Vox, amb un 81%, i entre tres de cada quatre simpatitzants dels comuns. Finalment, la percepció negativa també s'estén entre la majoria dels propers al PP (59%) i del PSC (55%). Amb tot, hi ha un 45% dels socialistes que en fa una valoració positiva, tant per cent que creix al 55% en el cas de Ciutadans.
D'altra banda, les raons que podrien explicar aquesta percepció negativa sobre l'administració de la justícia és que, quan es pregunta per determinades característiques, cap d'elles arriba a un aprovat en una qualificació del 0 al 10. La majoria creuen que no és prou eficaç (3,6), ni transparent (3,4), ni independent (3,4), ni moderna (3), ni fàcil d'entendre (2,9); però sobretot creuen que no és ràpida (2,1).
Gairebé tres de cada 10 catalans considera que utilitzar el català en un judici els pot perjudicar
Una altra dada significativa és l'efecte de l'ús del català parlat i escrit en l'àmbit judicial. Gairebé un terç dels enquestats considera que adreçar escrits en aquesta llengua al tribunal els podria perjudicar (28%) i oscil·la en una xifra molt similar (27%) els qui pensen que també els podria afectar negativament utilitzar-lo oralment en un judici. Amb tot, l'opció més destacada és la d'aquells que creuen que ni els beneficiaria ni els perjudicaria (45%), mentre que només una desena part dels enquestats sosté que els podria reportar efectes positius.