L'escenari polític que ha quedat després de les eleccions generals ha incorporat també moviments a l'independentisme. La sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament ha fet evident la voluntat d'ERC i Junts d'abordar l'"oportunitat" que les urnes plantegen als sobiranistes malgrat el càstig que van rebre. El cap de l'executiu català ha apel·lat repetidament a la unitat, però també Junts, que ha subratllat que les urnes els atorguen una posició de força i ha demanat a Aragonès si aposta per un front comú independentista al Congrés. Tampoc han faltat els missatges dirigits a Madrid. Aragonès ha advertit al PSOE que caldrà "molta valentia i coratge polític" si vol aprofitar els resultats electorals que va aconseguir diumenge, però també Junts ha deixat clar que esperen escoltar les propostes de Pedro Sánchez.
Al llarg de tota la sessió de control, Aragonès ha insistit a parlar en tot moment dels 14 diputats aconseguits per l'independentisme, en referència als set escons que ha obtingut ERC i els set de Junts; ha subratllat que Catalunya "ha aturat la dreta i la ultradreta" i, tot i que ha admès que els resultats no són bons per a l'independentisme, ha advertit que plantegen una oportunitat i una responsabilitat per aquestes forces; ha destacat en tot moment que "qui té la major quota de responsabilitat" és Pedro Sánchez, i que li correspon dir quines propostes té, però ha emfasitzat que "Catalunya ho ha d'aprofitar per avançar en la resolució del conflicte polític" i per "altres qüestions que cal atendre, en sanitat, educació, serveis públics, infraestructures". "Hem d'aprofitar aquesta oportunitat i l'aprofitarem molt més si tots aquells que som indispensables ho fem conjuntament. Hi ha 14 diputats independentistes que podem treballar en aquesta línia", ha reblat.
Junts: una oportunitat
En nom de Junts per Catalunya, Albert Batet ha posat l'accent en els efectes de la divisió que ha patit l'independentisme i s'ha referit a la pèrdua d'escons i vots després de dos anys en què ERC ha seguit una estratègia de diàleg amb l'Estat que fins i tot va provocar el trencament amb Junts al Govern. "Ara bé, les circumstàncies ens han situat en una situació excepcional, els resultats de diumenge ens donen una posició de força. Una oportunitat que Junts no defugirem per desbloquejar el conflicte polític a Catalunya, que requereix una solució política i un acord polític", ha advertit.
El diputat de Junts, ha insistit que seran "fidels" als seus compromisos, i ha dedicat un retret al PSC argumentant que no faran "tripijocs estranys d'amagatotis ni contra natura com el que s'ha fet a l'Ajuntament de Barcelona". "Ens vam presentar a les eleccions per defensar Catalunya no per salvar l'estat espanyol i la seva governabilitat. Entenem que aquest ha de ser el plantejament de l'independentisme. Tanmateix, hem d'esperar a veure si l'altra banda té voluntat o no d'obrir una negociació política. Únicament depèn de Pedro Sánchez", ha advertit Batet tot insistint que "el fals diàleg dels últims anys no ha funcionat" i demanant a Aragonès si pensa que cal una estratègia compartida per fer un front comú independentista a Madrid.
Recollint la intervenció de Batet, Aragonès ha insistit que el missatge és que l'independentisme s'ha d'entendre, posar-se d'acord, per aprofitar la situació per resoldre el conflicte polític, la qual cosa implica negociació. "Si encetem una dinàmica que pugui sonar a retrets, segur que serà molt més difícil aconseguir aquest front comú. Per tant, posem-ho fàcil", ha aconsellat el cap de l'executiu català, que ha insistit que els 14 diputats independentistes només seran decisius si treballen conjuntament, i s'ha compromès a què la proposta de l'independentisme passi per amnistia i autodeterminació.
Estar a l'altura
La sessió de control ha estat pràcticament centrada de manera exclusiva en els resultats electorals. Fins i tot, la resposta al primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha dedicat la seva intervenció a preguntar sobre el compliment dels pressupostos de la Generalitat que els socialistes van pactar amb ERC, ha anat a desembocar en l'escenari postelectoral després que el dirigent socialista ha considerat que els comicis s'han convertit en un "aval a la política d'acords".
Aragonès ha advertit al líder socialista que els resultats comporten una "gran responsabilitat" perquè caldrà donar resposta al que ha expressat la ciutadania. Ha subratllat que plantegen una oportunitat, però també riscos, per la qual cosa ha advertit que és el moment del coratge polític i valentia per al PSOE, a qui ha exigit que posi "propostes sobre la taula", si vol que l'oportunitat que li han plantejat les urnes aquest diumenge es concreti. Illa, que ha insistit a centrar la resposta en els pressupostos, ha acabat la intervenció amb "dos desitjos": "Que tots sapiguem estar a l'altura de les nostres responsabilitats i de la situació, i que, malgrat que queda molta feina per fer, tinguem tots un merescut descans aquest estiu".
El PP s'ofereix a Illa
Ben diferent ha estat la intervenció del president del grup popular, Alejandro Fernández, que ha aprofitat el seu torn a l'hemicicle per dirigir-se directament al socialista Salvador Illa, i advertir-lo que tenen una oportunitat històrica per acabar amb el procés, ara que reben "més suport que mai" a Catalunya. Segons el popular, l'estratègia hauria de ser "primer, treure’ls [als independentistes] la influència a Madrid, en comptes de donar-los de nou la clau i segon, enviar-los a l’oposició" amb una alternativa al Govern de Pere Aragonès, liderada pel primer secretari del PSC.