Pere Aragonès, que des que va anunciar que deixaria la política activa ha tingut un paper molt discret en les últimes setmanes, ha comparegut aquest dijous migdia al Palau de la Generalitat hores després que el Congrés validés finalment la llei d'amnistia, quelcom que el president en funcions ha descrit com un fet històric en el "camí cap a la plena llibertat": "És una esmena a la totalitat a una sentència injusta contra el Govern que va fer possible el referèndum de l'1-O i suposa la fi de la persecució judicial", ha celebrat Aragonès, mostrant la seva satisfacció per haver aconseguit portar "l'estat a posar fi a anys de presó, exili, multes i inhabilitacions que buscaven fer-nos renunciar i abandonar les nostres idees". "Però el compromís polític amb el nostre país és insubornable", ha sentenciat el president de la Generalitat en funcions, que aquesta setmana va fer oficial la seva renúncia a l'acta de diputat que va aconseguir el 12-M.
Vigilar la seva aplicació
Tot i celebrar la llei d'amnistia també ha deixat molt clar que aquesta "no és el final de res" i que per ella sola, l'amnistia no resol el conflicte polític que encara avui hi ha, defensa Aragonès, entre l'Estat i Catalunya. "Cal abordar el fons del conflicte, les seves arrels i respondre des de la negociació, donant la última paraula a la ciutadania de Catalunya", reclamant així un nou referèndum d'autodeterminació, tal com ha plantejat Gabriel Rufián. Aragonès s'ha alineat amb els representants tant d'ERC com de Junts que aquest dijous eren al Congrés, ja sigui a la tribuna o al faristol. Tot i algunes diferències en el plantejament, Míriam Nogueras, el mateix Rufián, Jordi Turull i Oriol Junqueras han descrit l'amnistia com una victòria pel país i han mirat cap als jutges, reclamant que ara l'apliquin. En aquest sentit, Aragonès ha assegurat que caldrà "seguir defensant-la davant aquells que volen impedir que sigui una realitat". A les portes del Congrés, Junqueras ha assegurat que el seu partit ja té assumit que n'hi haurà que voldran posar "pals a les rodes".
Laura Vilagrà, vicepresidenta del Govern, ha estat també present a la tribuna del Congrés per seguir el ple, que ha comptat amb moments de tensió i insults de diputats de Vox. D'ERC també hi ha hi havia a banda de Junqueras, les expresses polítiques Dolors Bassa i Carme Forcadell, Marta Vilalta, secretària general adjunta, Josep Maria Jové, president del grup parlamentari la passada legislatura o Juli Fernández. Aquests darrers formen part del grup negociador per a la Mesa del Parlament i la investidura, mentre que l'encarregada de coordinar les converses amb la resta de partits, Marta Rovira, ho ha seguit des de Suïssa, on viu a l'exili des del 2018.