El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareixerà davant el Parlament per explicar els detalls de la reforma de la sedició, tal com li demanava Junts i ha acabat confirmant la portaveu del Govern, Patrícia Plaja després de la reunió del Consell Executiu. Tal com ha detallat la portaveu, Aragonès "té la voluntat de detallar el que és una millora del codi penal i un avenç important i en els pròxims dies tindrà l'opotuntiat de fer-ho davant el Parlament", tot i que encara no hi ha data per aquesta compareixença. Plaja s'ha expressat en una línia molt similar a la del president l'endemà de conèixer l'anunci de Sánchez, assegurant que tot i les crítiques de part de l'independentisme pel delicte de desordres públics agreujats, "objectivament és una millora, fruita de la negociació", remarcant que "un estat immobilista i repressiu per naturalesa" no hauria pres aquesta iniciativa sense la pressió del Govern. Pel que fa a el delicte de malversació, identificat com a la pròxima passa en el procés de desjudicialització del conflicte polític, Plaja ha optat per no comentar l'estat de les negociacions, seguint l'exemple de la reforma de la sedició.
Sense data per la taula de diàleg
En aquest sentit, ha insistit en la importància de les negociacions amb el govern espanyol i, tot i que ha avançat que la pròxima reunió de la taula de diàleg tindrà lloc abans que acabi l'any, no ha volgut posar-li encara data ni lloc, l'última al mes de juliol es va celebrar a Madrid. "Les coses passen perquè qui vol que passin treballa, s'esforça, es desgasta i negocia amb la part que no vol que passin, i s'acaba arribant a acords. Hem aconseguit el que fa una setmana reclamava tothom, que era la derogació del delicte de sedició i ha passat. Ara toca continuar negociant en l'estratègia antirepressiva", ha resumit Plaja.
Pel que fa a les crítiques de la resta de partits independentistes, que no estan gens d'acord amb el contingut d'aquesta reforma, especialment per part de les entitats independentistes com ara l'ANC, que ha convocat una manifestació contra el seu contingut, Plaja ha reiterat que tot i que el resultat d'aquesta reforma no és el Codi Penal que la Generalitat desitjaria, suposa un avenç molt important que ells mateixos reclamaven fa setmanes: "Totes les opinions són respectables, el que seria interessant seria escoltar les propostes concretes per seguir avançant cap a la independència, més enllà de parlar sobre el que està passa". Amb tot, ha reiterat que aquesta és només una passa, que ara ha de continuar amb la malversació, en tota l'estratègia antirepressiva i que el Partit Popular té raó per primera vegada en molt temps quan diu que "l'independentisme no es conformarà amb la sedició". "Seguirem treballant perquè no es pugui portar a l'àmbit de la justícia el que està al espai polític".
Conflicte entre malversació i corrupció
Davant la malversació, en línia amb el que va expressar l'exvicepresident Oriol Junqueras, Plaja ha lamentat que s'entengui una modificació d'aquest delicte com quelcom que pugui afectar també a la corrupció. "Reformar el delicte de malversació no té res a veure amb aquells que vulguin posar la mà a la caixa. L'únic que volem és que no es pugui condemnar a ningú per una suposada despesa que no s'ha comès, que no s'ha executat", reiterant que quan es parla d'aquesta reforma, no té res a veure amb la corrupció.
D'aquí a finals d'any, un dels temes protagonistes serà l'aprovació o no de la llei de pressupostos, sobre la qual Plaja ha reiterat que la voluntat del Govern és que hi hagi un acord "com més aviat millor", celebrant que aquest és més prop que mai: "Està molt avançat, tot i que això no vol dir que no hi puguin haver canvis. Per nosaltres, l'escenari ideal és portar els pressupostos amb els acords tancats", tot i que ha reconegut que tampoc hi ha data per presentar-los.