El president del Govern, Pere Aragonès, ha sortit en defensa de la negociació duta a terme amb l'Estat que ha acabat amb la reforma del delicte de sedició anunciada el dijous passat; el nou objectiu del Govern és aconseguir el mateix amb el delicte de malversació. En una entrevista a RAC1, Aragonès ha assegurat que ara "toca negociar i seguir batallant, les coses no cauen del cel i hem lluitat molt per la sedició, ara toca lluitar per la utilització perversa de la malversació". Amb aquestes paraules el dirigent d'ERC ha volgut explicar que l'objectiu és reformar el delicte de malversació, pel qual estan imputats alguns dirigents independentistes: "Hem eliminat la sedició i ara cal reformar la malversació, allò que no era delicte el 9-N i ells consideren que sí que ho era l'1-O, ha de deixar de ser delicte". De fet, aquest mateix dilluns al matí, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja ha indicat que el govern espanyol estaria obert a negociar la malversació.
Aragonès ha lloat la feina feta per part de la taula de negociació amb l'estat espanyol i s'ha dirigit als que "fa dues setmanes ens deien que no podríem fer desaparèixer el delicte de sedició": "Els que fins ara han estat en contra de la negociació potser s'hauran de buscar altres arguments, perquè estem avançant", ha reblat. En la mateixa línia, el president del Govern ha volgut explicar com es va assabentar de la reforma i ha recordat que el passat mes de juliol la taula de diàleg va fixar abans del 31 de desembre els canvis legislatius per reduir la capacitat de repressió de l'Estat i que per tant confiava en que es fes efectiva. Si més no, Aragonès ha apuntat que no va ser Pedro Sánchez qui li va confirmar la reforma de la sedició si no que ho van fer els equips negociadors, dels quals no ha volgut donar noms.
"Hem de reduir el marge arbitrari dels jutges"
Un dels debats que ha aparegut després de l'anunci de Sánchez sobre la sedició, és sobre les conseqüències que pot tenir el delicte de desordre públics agreujats en els condemnats pel procés, i sobretot en els exiliats. Aragonès ha insistit en que aquest delicte no és nou i, per tant, considera que "si s'hagués volgut iniciar un procediment d'extradició mitjançant aquest delicte ja s'hauria fet, igual que amb el cas de la malversació". "Els jutges tenen instruments al seu abast i ara ens toca reduir el marge arbitrari, que és el que s'aconsegueix amb les reformes que s'estan pactant", ha volgut afegir.
Preguntat sobre si el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha posat en contacte, Aragonès ha assegurat que no han parlat "perquè ell va demanar que no es negociés en nom seu". El líder independentista ha explicat que amb el nou Codi Penal es reduirà el marge de persecució per la sedició i, segurament, la malversació: "Es redueix el marge però no al 100% perquè això seria l'amnistia". Per deixar encara més clara la satisfacció de la reforma ha subratllat: "Ningú estarà pitjor que el que ho estava abans".