Pere Aragonès ha defensat el fitxatge d'Astrid Barrio per a l'acord de claredat, davant l'allau de crítiques per reclutar la politòloga unionista. En una entrevista al programa Bàsics de Betevé aquest dilluns, el president de la Generalitat ha argumentat que s'ha "d'incorporar gent que defensi el sí i que defensi el no" — tot i la "vehemència" amb la que s'hagi defensat aquest 'no'. "Si volem un mecanisme compartit (el referèndum), hem d'escoltar aquells que no pensen com nosaltres", ha afegit, abans de deixar clar que la posició de Barrio és "absolutament oposada" a la seva.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ja havia sostingut aquest dilluns al matí que la voluntat és que el consell acadèmic per a l'acord de claredat sigui "ampli i de consens", alhora que ha d'incorporar totes les sensibilitats "sempre que defensin la lògica democràtica". Així, els republicans s'han volgut reivindicar: "Continuem sent el partit que fa més por a l'Estat". Per la seva banda, Aragonès també ha insistit en l'opció de l'acord de claredat i ha assegurat que "la qüestió és que entre tots pactem les condicions en les quals acceptarem el resultat i que, per tant, es podrà implementar".
“Aquest país ha de poder decidir el seu futur, Catalunya ha de poder votar”
— bàsics (@basicsbtv) April 17, 2023
🗣️ Pere Aragonès, president de la Generalitat
🔗 DIRECTE | https://t.co/sjLR8Ap2QY #bàsicsAragonès pic.twitter.com/c1aWmkh1gW
Per la seva banda, Barrio ha intervingut en el programa Més 324 d'aquest dilluns i ha recordat que ella no és "antiindependentista" — sinó que el que havia defensat (i encara defensa) és que el procés va ser "barroer". "Aquesta proposta es planteja en termes de buscar un consens més ampli. Com més sensibilitats incorpori, més possibilitats hi ha que més gent s'hi pugui sentir còmode", ha manifestat.
Les eleccions municipals 2023 a Barcelona
Sobre les eleccions municipals 2023 a Barcelona, el president ha evitat dir amb qui hauria de pactar ERC — tot traslladant la pressió a les bases: "La militància d'Esquerra a Barcelona serà qui decidirà els pactes postelectorals". En aquesta línia, s'ha mostrat content amb la relació "cordial" que manté amb l'alcaldessa Ada Colau, tot i que ha reconegut que "la Generalitat i l'ajuntament han d'intentar treballar amb la màxima sintonia".
Pel que fa a la ciutat, Aragonès ha fixat l'objectiu que "el 75% dels creuers que arriben a Barcelona siguin com a punt d'arribada o de sortida". "És fonamental electrificar el port perquè els vaixells no cremin combustibles quan estan atracats. (...) L'impost a les grans embarcacions no té una voluntat recaptatòria sinó oferir els incentius perquè la flota renovi i sigui més sostenible", ha afegit. Sobre el turisme, també ha dit que "hi ha espais de la ciutat que hem de poder regular i hem d'apostar pel valor que aporten els turistes i no pel seu volum" — en referència a la massificació turística del Carmel. "Seguirem treballant per reforçar el nombre d'efectius dels Mossos a Barcelona", ha dit.
La qüestió del turisme i la sostenibilitat no s'acaba, de manera que el president també ha parlat sobre l'aeroport i n'ha defensat tant l'aeroport com la titularitat: "L'aeroport mereix ser gestionat per la Generalitat, l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana. (...) L'aeroport ha d'incrementar el nombre de vols intercontinentals, especialment els del Pacífic, i s'ha de complementar l'oferta amb altres aeroports com el de Reus". Sobre la sostenibilitat, ha reivindicat les superilles i les zones de baixes emissions. "La idea de les superilles s'adiu amb el que estan fent moltes altres ciutats, però ha d'anar acompanyada d'altres mesures com la millora de Rodalies. (...) Les zones de baixes emissions són fonamentals i les hem de seguir impulsant", ha dit en un context de crisi climàtica i de sequera. Així, sobre la sequera ha avançat que el Govern ho té "tot a punt perquè no hi hagi restriccions d'aigua de beure a les cases".