El president de la Generalitat, Pere Aragonès, proposa debatre i pactar un Acord de Claredat amb el govern espanyol sobre quan Catalunya pot exercir de nou el dret a decidir i que estableixi les bases i les condicions per poder fer un referèndum on tots els que volen la independència per a Catalunya puguin defensar democràticament la seva posició. Coincidint amb la cimera hispanofrancesa que se celebra aquest dijous a Barcelona, el president ha escrit un article al diari francès Le Monde, Aragonès ha demanat que aquest acord "sigui reconegut per totes les parts implicades i que compti amb l’acompanyament de la comunitat internacional". En aquest sentit, ha reclamat buscar i construir solucions als conflictes polítics des de la democràcia.
Decidir el futur votant
Pere Aragonès ha instat a l'estat espanyol a "aprofitar l'oportunitat històrica d'oferir una solució democràtica que permeti a la ciutadania decidir el futur votant". Ha reclamat, doncs, que la negociació amb el govern espanyol ha d'obrir una nova fase per construir una solució des de la política. "Avui, més que mai, cal valentia, mirada llarga i veritable sentit d’estat" ha reblat Aragonès.
El president ha defensat en el seu escrit que actualment existeix "una majoria sòlida, àmplia i transversal de la societat catalana que vol decidir democràticament, pacíficament i lliurement el futur polític del país". I ha criticat la incapacitat del govern espanyol per oferir una resposta democràtica a la voluntat de la ciutadania de Catalunya per decidir. En aquest punt és on ha situat, un cop més, l'origen del conflicte polític que està pendent de resoldre. Sobre la taula de diàleg entre ambdós governs, Aragonès ha reconegut les dificultats de les trobades i "costa avançar". Tot i això, Aragonès ha afirmat que el procés comença a donar fruits en la "fi de la repressió", destacant així la derogació del delicte de sedició amb el qual es va condemnar a diferents membres del Govern i el Parlament de Catalunya.
Catalunya, nació europeista
Pere Aragonès ha assenyalat que Catalunya és una nació europeista i oberta al món. I per aquesta raó és que "desitja més que mai seguir aportant el nostre gra de sorra a la resolució dels grans reptes que té la societat europea". El president, en el seu article, ha reivindicat el paper de Catalunya a Europa i la voluntat d'aportar la seva posició en la resolució de grans reptes a escala europea. "Des de l’enfortiment de la democràcia davant l’ocupació russa d’Ucraïna, d’un model social europeu més just enfront l’amenaça que significa l’avenç del populisme i de l’extrema dreta que posen en qüestió el nostre marc de convivència, fins a la lluita conjunta contra el canvi climàtic que ens obliga a replantejar la nostra economia i en bona part, la mateixa forma de viure", ha destacat.
Solucions conjuntes
Pere Aragonès ha reiterat que Catalunya no és aliena a la realitat complicada que es viu a Europa, al contrari, reclama afrontar-la de cara i contribuir a construir solucions de manera conjunta amb la resta d'Europa. En aquest sentit, ha tret pit dels acostaments de Catalunya amb institucions europees, com la visita de la presidenta de la Comissió Europea Von der Leyen a Barcelona. Amb tot, el president de la Generalitat ha assenyalat que tots aquests passos han significat enfortir les relacions i defensar tot el potencial que té Catalunya a l’hora de jugar un paper protagonista en la necessària reindustrialització de l’economia europea a través de projectes com el xip europeu, o la mateixa transició energètica, esdevenint un dels principals productors d’Hidrogen Verd, a través de l'H2Med. "Catalunya sap que el futur passa per Europa", ha afirmat Aragonès. "Per això hi volem participar en plenitud, amb veu pròpia, com fa França, com fa Espanya i la resta d’estats europeus, amb qui volem compartir fraternalment la nostra sobirania".