El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat el seu viatge als Estats Units per demanar a Junts evitar "cap pas que pugui qüestionar l'estabilitat" del Govern. Unes declaracions que arriben en mig de la crisi a l'executiu català i que segueixen a les que ja havia fet aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. "En un moment d'incertesa, no s'ha d'afegir més incertesa", ha argumentat Aragonès des de la Setmana del Clima de Nova York. Aleshores, ha defensat que cal posar el focus sobre "les necessitats immediates" de la ciutadania i les empreses per la crisi energètica.

Com que "el Govern ha de tenir com a prioritat absoluta la situació complicada de la inflació", el president de la Generalitat ha instat els socis de Govern a "posar el país per davant" en un context en el qual "moltes empreses" es plantegen "aturar la producció" per l'augment de preus. "Les empreses i les famílies necessiten suport públic", ha remarcat. Però la qüestió és que a Junts li retreuen les negociacions que manté amb el govern espanyol per tal d'aconseguir un referèndum i l'amnistia, de manera que ha respost així: "Si aquesta proposta no es considera viable per alguns partits, que proposin una alternativa que avui en dia no sé veure". 

 

Una iniciativa per "acontentar" la CUP?

Tornant a la "incertesa" i les "necessitats immediates" de la ciutadania i les empreses per la crisi energètica, Aragonès ha confirmat que l'energètica pública de Catalunya es posarà en marxa a principis d'octubre. Concretament, s'aprovarà a la reunió del Consell Executiu del 4 d'octubre i comprarà energia de forma agregada i promourà l'autoconsum amb renovables, de manera que "tindrà un impacte important d'estalvi en la factura energètica de la Generalitat". A més de comercialitzadora, la nova companyia pública impulsarà la instal·lació de plaques solars a tots els edificis de titularitat pública i la inversió en projectes d'energia verda (com parcs eòlics).

El president ha defensat que l'energètica pública es posarà en marxa perquè és "bona per la ciutadania" i suposa una "peça important" en les polítiques del Govern contra el canvi climàtic, no pas per "acontentar" la CUP. Si bé espera obtenir el suport dels anticapitalistes per tirar endavant la iniciativa, Aragonès ha assegurat que a l'executiu català es continua treballant amb "tota la confiança i complicitat" per "culminar" un acord de pressupostos que "si pot ser" incorpori la CUP.

L'energètica pública, en marxa a l'octubre

D'altra banda, ha posat en relleu que la companyia "generarà un punt d'inflexió" perquè es posarà "tot el patrimoni de la Generalitat al servei de la lluita contra el canvi climàtic i servirà per millorar l'eficiència energètica del conjunt dels serveis públics". Unes idees a les quals s'ha sumat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que ha destacat que la voluntat de l'executiu català és "posar l'energia al servei del bé comú" i ha assenyalat que "per primera vegada a la història de Catalunya, el país disposarà d’una empresa pública d’energia per incidir des del sector públic, provocant una millora substancial del mercat energètic català".

L'energètica pública es constituirà com a societat de capital, anònima i unipersonal, amb participació directa de la Generalitat i actuarà com a mitjà propi per millorar el mercat energètic català. La millora es focalitzarà especialment en el proveïment de l'administració, ja que garantirà que el consum d’energia deixi de ser una despesa i comenci a ser una inversió amb estalvi a curt i mitjà termini i, un cop amortitzada la inversió, esdevingui una font d’ingressos. "Serà l’instrument públic de la Generalitat per impulsar la democratització de l’energia amb cohesió territorial, amb capacitat inversora en la generació elèctrica, en els serveis de recàrrega del cotxe elèctric, en els serveis d’emmagatzematge, en els serveis d’agregació de demanda flexible, i en el subministrament d’energia a la mateixa administració", assenyala també el Govern, entre altres idees.