Una setmana després del fracàs de la cimera de l'aigua a Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat la "tàctica de desgast" al Govern per part de PSC i JxCat, a qui ha instat a deixar qüestions clau com la gestió de la sequera "fora del pim pam pum electoral".

Sense mesures per combatre la sequera

La cimera, que es va celebrar el 31 de març passat al Palau de la Generalitat va acabar en fracàs, després que Govern i l'oposició no aconseguissin acordar mesures per mitigar els efectes de la sequera a Catalunya, on els embassaments de les conques internes es troben al 27%, cosa que ha obligat a decretar l'estat d'excepcionalitat. El principal punt que va fer descarrilar l'acord va ser el règim sancionador i la seva entrada en vigor, previst al decret que va aprovar el Govern fa dies i que va generar rebuig en partits com el PSC i JxCat, així com a diversos ajuntaments.

"L'oposició a aquest punt concret no té cap mena de base", ha dit Aragonès en una entrevista amb l'agència Efe. "Si estiguessin al meu lloc, farien exactament el mateix, estic absolutament convençut. Per tant, l'explicació s'ha de trobar més en la proximitat de les eleccions que en una altra cosa. Ho lamento profundament".

El president ha recomanat a PSC i JxCat que "si volen fer una tàctica d'oposició dedicada a desgastar el Govern, que la facin en tots els àmbits que considerin oportú, però els demanaria que per gestionar una sequera que afecta el dia a dia de 7,8 milions de catalans no ho facin”.

"Pim pam pum electoral"

Aquests dos partits, ha prosseguit, "haurien de deixar la gestió de la sequera fora del pim pam pum electoral perquè els ciutadans no s'ho mereixen. Necessiten que ens posem d'acord i que hi pugui haver un missatge nítid des de les institucions". Aragonès ha atribuït aquesta actitud de socialistes i Junts a "una pràctica política destinada a tornar al bipartidisme, a una Catalunya de vermells i blaus on (aquestes dues forces) no eren capaços de posar-se d'acord en molts àmbits, excepte aquells en què es tractava de repartir-se el poder”.

El seu principal objectiu és intentar garantir que l'abastament d'aigua a les cases "no estiguin en qüestió", però alhora creu que tota normativa necessita ser complerta perquè els esforços siguin "compartits" per tot el món, destaca en aquesta mateixa entrevista. "I davant d'un incompliment, necessitem mesures per aconseguir que el pla de sequera es compleixi. Una normativa sense cap instrument, com un règim sancionador que garanteixi que es pugui complir, no existeix a la pràctica i és inservible", ha constatat.

Això no significa que el Govern deixi de banda els ajuntaments, ha asseverat: "Tots els municipis tindran el Govern al seu costat. I obrirem una línia d'ajudes de 50 milions d'euros, la més gran fins ara, perquè en els àmbits de les seves competències puguin fer les obres necessàries per millorar l'eficiència”. A més, ha destacat que el percentatge de finançament d'aquestes actuacions per part del Govern "serà més alt com més petit sigui el municipi" en qüestió.

Què passa amb la B-40 i el pacte amb el PSC?

D'altra banda, Aragonès s'ha referit a les diferències entre la Generalitat i el Govern per signar el conveni d'execució de la B-40, també coneguda com a Ronda Nord. Després de cedir davant el PSC i acceptar signar un conveni que garanteixi la construcció d'aquesta Ronda Nord, el Govern encara no ha arribat a un acord amb l'Executiu central sobre el text, malgrat que es va comprometre a aconseguir-ho abans del 31 de març.

El president català ha explicat que s'està treballant amb el Ministeri de Transports i que la voluntat de la Generalitat és "complir" l'acord pressupostari amb el PSC, "exactament en els termes" en què va ser redactat: "Ni més ni menys", ha avisat. Tot i les qüestions que "separen" les dues parts, confia i subratlla a Efe que "s'arribarà a l'acord", però adverteix: "Complirem estrictament l'acord. Ens regirem específicament només per allò que tenim acordat".

Finalment, dins de la seva estratègia de tornar als mercats financers després d'anys d'absència, ha afirmat que el Govern està treballant en una possible emissió de deute de la Generalitat, d'una dimensió "no gaire gran", que en funció de la conjuntura financera internacional podria fer-se enguany o bé el 2024.

 

Imatge principal: el president del govern, Pere Aragonès / Efe