El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat en una entrevista al diari Die Presse els seus plans per a Catalunya aquest  2023, un any que, com remarca la publicació austríaca, està marcat per les eleccions municipals, autonòmiques i generals a Espanya. En aquesta conversa, Aragonès ha insistit en el diàleg com a motor per aconseguir la independència, tot i les negatives del govern espanyol de Pedro Sánchez, descartant, per ara, optar per la via unilateral per aconseguir un referèndum: "El nostre objectiu és arribar a un acord. Estem compromesos amb el diàleg i no volem procedir de manera unilateral, almenys per ara", ha resumit el president en l'entrevista al diari Die Presse i deixant clar que el Govern que presideix "no és extremista", sinó que opta per la política de la negociació. Al·legant aquesta voluntat d'acord i per evitar la via unilateral, Aragonès assegura que és "massa prest per parlar d'un calendari per un referèndum", tot i que en el seu discurs de Sant Esteve va assegurar que aquest 2023 serà l'any d'impulsar una "gran conversa amb el conjunt de la societat" per fixar les bases per a "tornar a votar". 

"Som conscients que aquest serà un any complicat. Però per les eleccions no renunciarem a les nostres reivindicacions. A més, les eleccions són també una oportunitat, un incentiu per al canvi", assegura Aragonès en la mateixa entrevista, ja que les eleccions generals estan previstes per a finals d'any, fet que podria dificultar les negociacions amb el govern espanyol. En aquest sentit, al setembre, la secretaria general d'ERC reconeixia que, segons les seves previsions, la taula de diàleg avançarà poc el 2023 per ser any electoral i que s'havia d'aprofitar el 2022 en aquest sentit. Amb tot, aquesta mesa de negociació que s'havia de trobar abans que acabés l'any no es va reunir i la darrera trobada va ser al juliol. 

Aragonès no descarta manifestacions massives de l'independentisme 

En aquesta entrevista amb el diari austríac, Aragonès assegura que el mandat a favor de la independència és clar, ja que al Parlament de Catalunya, "els partidaris de la independència tenen la majoria". En aquest sentit, ha assegurat que, si no hi ha una resposta adequada a les demandes de la societat catalana, "aquesta es tornarà a mobilitzar i es manifestarà pacíficament. Perquè la societat catalana no es rendeix", adverteix el president de la Generalitat. Les declaracions d'Aragonès, en les que no descarta noves protestes, coincideixen amb la cimera hispanofrancesa que tindrà lloc a Barcelona per la qual l'independentisme ha tornat a organitzar una manifestació en contra, que comptarà amb la presència d'ERC i Oriol Junqueras. Amb tot, la Generalitat ha confirmat que el president participarà d'aquestes reunions. 

En aquesta conversa, que s'ha publicat també al web del diari en alemany, Aragonès assegura que desitja una Catalunya independent per a poder garantir el benestar dels catalans, però assegura que, com a demòcrata, aquesta no és una decisió seva, sinó del poble de Catalunya: "Per això volem aquest referèndum. El que s'hi preguntaria exactament encara es pot negociar. Però la independència ha de ser una de les opcions", ha conclòs.