El curs polític català ha arrencat fort: amb Junts per Catalunya, un dels socis del Govern, suspenent l'acció de l'executiu en l'eix nacional. Ahir el seu secretari general, Jordi Turull, advertia que "així no podem continuar" i donava el termini d'un mes als seus socis per encarrilar les coses. Ni vint-i-quatre hores després ha arribat la qüestió al Consell Executiu. Se n'ha parlat a bastament i el president Pere Aragonès ha volgut traslladar un missatge: el Govern ha de continuar treballant com fins ara amb "estabilitat" i les discrepàncies partidistes s'han d'abordar en els àmbits de coordinació entre els dos partits, aïllant-les de les institucions. Dit això, també s'ha mostrat obert a "escoltar propostes concretes" i alternatives "de tothom".

Aquesta ha estat, una vegada i una altra, la resposta de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, davant les reiterades preguntes sobre el torcebraç de Junts per Catalunya. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Plaja ha explicat que el president escoltarà totes les propostes, "especialment en l'àmbit de la resolució del conflicte polític amb l'Estat espanyol", però que al mateix temps ho ha derivat als "espais de coordinació" dels partits, que han d'actuar "amb la màxima responsabilitat". De la mateixa manera, la portaveu de l'executiu ha deixat clar que "l'objectiu compartit" és aconseguir un referèndum vinculant que culmini en la independència de Catalunya, tant d'ERC com de Junts.

Segons Plaja, Aragonès ha destacat la “confiança cap a la totalitat dels membres” de l’executiu. Preguntada sobre el compliment de l'acord de govern, ha defensat que el pacte “s’està complint” i queden gairebé tres anys de lesgislatura per a assolir la totalitat dels objectius.

D'aquí no s'ha mogut Plaja a l'hora de valorar els retrets de Junts en la roda de premsa d'ahir. La portaveu de l'executiu ha insistit a aïllar-ho del Govern i ha recordat la complexitat del moment. "Els reptes el Govern són múltiples, que cal estar al 100% i posar tots els esforços per a resoldre els problemes socioeconòmics" que pateixen els catalans, ha assegurat. Per això durant la reunió el president Pere Aragonès "ha demanat traslladat tota l'estabilitat possible a la ciutadania" i mantenir l'agenda social i econòmica "en el centre de tota l'acció de govern".

En aquest context, el Govern considera una prioritat absoluta l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat en temps i forma, dins el calendari previst, abans que acabi l’any. “És una necessitat imperiosa a nivell global poder-los tirar endavant”, ha defensat Patrícia Plaja. “Cal tirar-los endavant com sigui”, ha conclòs.

 

Les relacions amb el govern espanyol

Si bé tracten de donar un aire de normalitat a les discrepàncies entre els dos socis de la Generalitat, no passa el mateix amb les relacions amb el govern espanyol. Preguntada sobre la qüestió, la portaveu de l’executiu català ha desmentit que aquestes relacions s’hagin normalitzat, “per molt que ho diguin” els ministres de Pedro Sánchez. “No estan normalitzades. S’han reprès, però mentre hi hagi àmbits de repressió i no s’avanci en determinades qüestions, no es donaran per normalitzades”, ha reblat.

Agenda internacional

Després del Consell Executiu, el president Pere Aragonès s’ha desplaçat fins a París, on aquesta tarda participarà d’un debat organitzat per la patronal francesa juntament amb el president de Còrsega i el ministre de l’Interior francès, entre altres. Des de la capital francesa també es desplaçarà fins a Ginebra. L’agenda internacional la culminarà en dues setmanes, amb un viatge a Nova York i Washington, on mantindrà trobades bilaterals que encara no s’han concretat.