El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha formalitzat la seva renúncia a l'acta de diputat. Ho ha fet a primera hora del matí d'aquest dilluns, mitjançant un escrit presentat a la Junta Electoral. Aragonès, que encapçalava la candidatura d'ERC a les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 12 de maig, ja va anunciar l'endemà dels comicis que no recolliria l'acta de diputat arran del fracàs electoral que va fer que la seva formació passés de 33 a 20 escons  Amb la renúncia d'Aragonès, l'exconseller Juli Fernández, que ja ha estat diputat aquesta legislatura, aconsegueix de nou un seient al Parlament, ja que era el següent a la llista d'ERC el 12-M. 

ERC defineix l'equip de negociadors per a la investidura

Aragonès va anunciar que juntament amb la renúncia a l'escó, deixaria la "primera línia" política un cop el nou president prengués possessió del càrrec. Així, tampoc no formarà part de l'equip negociador per a la constitució de la Mesa del Parlament del pròxim 10 de juny ni per a una posterior investidura. En aquest sentit, la portaveu del partit, Raquel Sans, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa que els negociadors seran Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernàndez i Oriol López, mentre que Marta Rovira coordinarà aquestes converses des de l'exili, tal com ja va avançar el partit. Sans ha deixat clar que, si bé s'han enviat alguns contactes preliminars, les negociacions per a la Mesa del Parlament encara no han començat: "Simplement han estat missatges i res concret", ha revelat, i ha instat el PSC i Junts a prendre la iniciativa per arribar a acords.

Tots els membres de l'equip negociador han obtingut escó al Parlament per a aquesta nova legislatura a excepció de López, que anava en la quinzena posició a les llistes per Barcelona, i que tan sols entraria si dos dels diputats electes per davant seu renunciessin al càrrec. Tant ell com Fernández, que va ser conseller de Territori la legislatura passada, participaran per primera vegada en una negociació d'aquest tipus. En canvi, Jové i Vilalta hi arriben amb certa experiència, ja que van formar part de l'equip negociador després de les eleccions del 2021, que finalment es va resoldre amb un acord a l'últim minut que va permetre la investidura de Pere Aragonès. Jové ha estat el president del grup parlamentari aquesta darrera legislatura i també presideix el Consell Nacional d'Esquerra, mentre que Vilalta és secretària general adjunta del partit, portaveu parlamentària i era la primera de la llista republicana a Lleida.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!