El president de la Generalitat, Pere Aragonès, continua apostant per la taula de diàleg entre el Govern de Catalunya i el d'Espanya per resoldre el conflicte polític, tot i que des de l'altra banda l'han liquidat en diverses ocasions, assegurant que aquesta no és necessària ja que la situació s'ha normalitzat. Per aquest motiu i tot i que el 2023 és un any doblement electoral, per les municipals i autonòmiques en alguns territoris al mes de maig i abans de final d'any les generals, Aragonès ha reclamat a Pedro Sánchez "no arriar la bandera de diàleg" tot i els comicis i que convoqui la taula aquest any: "Nosaltres estem en plena disposició per a les reunions que faci falta i avançar en la resolució del conflicte", ha insistit el president en una entrevista a Efe. El passat mes de setembre, la secretaria general del seu partit, Marta Rovira, reconeixia que era difícil que el 2023 hi hagués una reunió pels interessos electorals del PSOE, i reclamava una reunió abans que acabés el 2022 que no es va produir mai. L'última trobada entre el govern català i l'espanyol va tenir lloc a finals de juliol del 2022.
"Pedro Sánchez haurà de donar explicacions de per què no vol dialogar"
Amb tot, Aragonès considera que la taula de diàleg no hauria de quedar en punt mort aquest 2023, tot i ser un any marcat per les diferents eleccions, ja que "el diàleg no hauria d'estar sotmès a incentius de tàctica política dels partits". "Que els presidents puguin dialogar, reunir-se, arribar a acords i abordar el conflicte no hauria d'estar condicionat per interessos a curt termini i electorals. Per mi, no ho està", ha reflexionat el president de la Generalitat. En aquest context, ha volgut enviar un missatge a la Moncloa: "Si Pedro Sánchez, que ha fet bandera del diàleg i de la mà estesa, ara amaga, retira i fa malbé aquesta bandera del diàleg perquè té eleccions municipals i autonòmiques, haurà de donar explicacions de per què no vol dialogar". Tot i que el president del govern espanyol no ha fet referència a aquesta qüestió en concret en les últimes setmanes, la portaveu de l'Executiu, Isabel Rodríguez, ha afirmat recentment que no hi havia cap data prevista perquè "hi ha un diàleg permanent" entre ambdues administracions. La taula ha esdevingut així innecessària segons el govern espanyol.
Centrat en el seu Acord de Claredat
Independent del futur de la taula de diàleg, tant amb Pedro Sánchez com a president com en el cas que hi hagi una coalició entre PP i Vox després de les pròximes eleccions generals de final d'any, Aragonès ha explicat a Efe que té previst centrar els seus esforços en la proposta d'"acord de claredat", que va anunciar el passat mes de setembre però que encara no ha detallat. Aquesta haurà de seguir la via canadenca amb el Quebec, per pactar les condicions mínimes per celebrar una eventual consulta d'autodeterminació a Catalunya. Abans d'intentar pactar aquesta consulta amb l'Estat, Aragonès pretén sumar forces a Catalunya mitjançant un gran acord amb agents polítics, socials, econòmics, sindicals i culturals que serveixi per fixar les condicions concretes d'aquest referèndum.
Aragonès reclama als partits que es posicionin
Un cop aquests treballs estiguin "prou madurs", s'iniciaran els contactes amb forces polítiques catalanes, fet que segons Aragonès no passarà fins després del 28 de maig, per no interferir en les eleccions. "En un context de campanya -ha argumentat- és difícil tenir les condicions per a un debat tan transcendental com aquest. Una part dels treballs s'hauran de deixar per a una data posterior a les municipals, però no es poden retardar en excés. La seva voluntat, ha assegurat, és aconseguir "grans acords" al Parlament, malgrat que partits com el PSC, CUP o Junts van avançar ja la seva oposició frontal a aquesta proposta, respecte a la qual només els comuns han mostrat predisposició. Així i tot, ha volgut restar importància a aquestes negatives, ja que no hi ha hagut “oportunitat” encara de debatre en profunditat” la seva proposta.
Així, s'ha dirigit directament a tots tres partits: "Què pensa el PSC sobre el futur de Catalunya? Els sembla bé l'Estatut retallat? Seguiran negant-se a un referèndum encara que hi hagi una majoria més àmplia al Parlament? I quina proposta fa Junts? Continuem sense full de ruta i estancats? Perquè el problema de l'estratègia de confrontació és que mai no hem sabut bé en què consisteix", ha dit Aragonès, que també ha suggerit a la CUP que la seva defensa d'un referèndum amb "connexió" internacional encaixa perfectament amb l'acord de claredat.