L'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, en fa una darrere l'altra. Si aquest cap de setmana es va saber que va suspendre l'examen per ser jutge del Tribunal Europeu de Drets Humans amb un zero, perquè no sap anglès ni francès, i que va mentir en el seu currículum; ara s'ha sabut que tampoc va fer cap menció a la seva militància al PP entre el 2008 i el 2011. 

Pérez de los Cobos, un dels tres candidats proposats pel govern espanyol per ocupar la plaça de jutge reservada a l'Estat membre, és l'únic dels tres que ha passat per alt el punt que fa referència a "llocs ocupats en partits polítics" en completar el currículum model per aspirar a ser jutge del tribunal amb seu a Estrasburg.

Per contra, tant José Martín y Pérez de Nanclares com María Elósegui, els altres dos candidats, especifiquen que no pertanyen ni han ocupat cap càrrec en un partit polític.

Fonts de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, que és qui ha d'escollir aquest dimarts el nou jutge, han declinat fer cap comentari sobre aquest punt. També han refusat respondre si aquesta qüestió va ser tractada durant l'entrevista que els membres de la comissió encarregada de l'elecció dels jutges van mantenir amb els tres candidats el 12 de gener passat. "La sessió va ser a porta tancada i la informació és confidencial", han assegurat a l'ACN les mateixes fonts.

El que sí que recull el seu currículum és que Pérez de los Cobos va ser jutge del Tribunal Constitucional entre el 2011 i el 2017 i que va presidir el mateix tribunal entre el 2013 i el 2017. En la candidatura presentada pel govern espanyol es destaca, de fet, "la qualificació derivada d'ocupar la més alta posició en l'ordre constitucional com a jutge amb reconegudes competències en l'àmbit dels drets fonamentals". D'acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans, els jutges han de tenir un "alt caràcter moral" i posseir les qualificacions requerides pel nomenament en l'alt càrrec judicial.

Tot i que els jutges són escollits en relació a un Estat, segueixen els casos com a individuals i no representen en cap cas l'Estat. "Són totalment independents i no poden involucrar-se en cap activitat que pugui ser incompatible amb la seva obligació d'independència i imparcialitat", resa el Tribunal d'Estrasburg.

Des del Consell d'Europa expliquen que si els candidats no compleixen els requisits mínims, han de ser rebutjats per la comissió parlamentària que els avalua i afirmen que els tres candidats espanyols van ser acceptats i considerats qualificats per optar al càrrec. En qualsevol cas el preferit per la comissió parlamentària que va entrevistar els candidats al gener és José Martín y Pérez de Nanclares, director de l'Assessoria Jurídica Internacional del Ministeri espanyol d'Afers Exteriors i Cooperació. El jutge que substituirà al Tribunal d'Estrasburg a Luis López Guerra es coneixerà, previsiblement, aquesta mateixa tarda.