El catedràtic emèrit de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo s'ha tornat a mostrar contundent amb la llei d'amnistia i amb la guerra oberta entre el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i els fiscals per l'aplicació de la nova llei. Per una banda, García Ortiz demana als fiscals del Suprem amnistiar tots els delictes atribuïts als líders del procési això inclou tots els que estan processats o condemnats per malversació: el president Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa.

Tanmateix, els fiscals s'han plantat i es neguen a considerar que la malversació es pugui amnistiar. En una entrevista a TV3, Pérez Royo ha assegurat que el fiscal general "ha d'actuar com cal". "La llei d'amnistia està publicada i ha de ser aplicada", ha reblat. En aquest sentit, ha defensat que García Ortiz s'ha limitat a complir la seva obligació. Amb tot, el catedràtic s'ha mostrat contundent i ha assegurat que la llei s'acabarà aplicant "perquè no té res d'anticonstitucional ni que afecti el dret de la UE". Preguntat sobre la possibilitat que els jutges no apliquin la llei, el professor ha advertit que, depèn de la justificació que es doni per no aplicar-la, "es podria arribar a cometre el delicte de prevaricació", i ha detallat que un jutge hauria d'explicar "d'una manera jurídicament correcta" el motiu pel qual no s'aplica la llei. 

Guerra a la judicatura

Pérez Royo ha definit la situació a la judicatura com "una guerra de guerrilles". El professor ha assenyalat que, per impedir una llei, hauran de presentar qüestions d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional, però ha advertit: "A veure quins arguments presenten". Amb tot, ha detallat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea pot desestimar la pregunta si considera que no té res a veure amb el dret europeu. Pérez Royo ha defensat l'amnistia des del principi i ha recordat que ha estat sotmesa a un debat fortíssim, "fins i tot a la investidura de Feijóo". El catedràtic ha defensat que l'amnistia no té cap problema, tot i que ha vinculat la seva aplicació amb les negociacions per fer efectiva la investidura a la Generalitat de Catalunya

El catedràtic ha considerat que el primer gran beneficiat de l'amnistia serà el Tribunal Suprem, perquè, segons ha detallat, si amnistien els delictes de persones condemnades pel TS, decauria el recurs que està interposat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i així "s'estalviaria la bufetada que li donaria el TEDH, que seria d'escàndol". En aquest punt, ha fet referència a la sentència de l'1-O, que "és nul·la de ple dret", i ha advertit que si no hi ha amnistia, "hi haurà condemna i es podrà demostrar l'arbitrarietat amb la qual es va fer". 

Cop de porta de Suïssa a García-Castellón

Javier Pérez Royo també ha parlat sobre el tercer revés de les autoritats suïsses al jutge de Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón. I ha recordat que la persecució comença el desembre del 2017 quan Puigdemont va instal·lar-se a Brussel·les. I ha apuntat que fa 6 anys i mig que "el Suprem ha intentat per activa i per passiva, davant la jurisdicció belga, alemanya, escocesa, suïssa, italiana… aconseguir que s'extradeixi Carles Puigdemont, Toni Comín o Clara Ponsatí i no ha aconseguit res". Així doncs, ha remarcat que la decisió de Suïssa que s'ha conegut aquest divendres, "fa temps que ho fan molts països".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!