El diputat d'EH Bildu al Congrés, Jon Iñarritu, ha criticat aquest diumenge "que els refranys i el rap són perillosos a Turquia i a Espanya". Així ho ha denunciat Iñarritu a través de les seves xarxes socials, fent referència a la detenció d'una periodista turca aquest dissabte per insultar a Erdogan amb un refrany. La periodista turca Sedef Kabas va ser detinguda aquest dissabte acusada d'haver insultat al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, per haver utilitzat durant una tertúlia política un refrany que diu que "quan el bestiar entra a Palau no es torna rei, sinó que el Palau es converteix en un estable". Les declaracions de la periodista van provocar una campanya d'atacs contra ella en xarxes socials i mitjans pro governamentals.
Detenció sol·licitada per la Fiscalia
La detenció va ser sol·licitada aquest dissabte per part de la Fiscalia, després que les paraules de la periodista, una famosa entrevistadora, provoquessin una campanya d'atacs contra ella en xarxes socials. La periodista va ser detinguda a primera hora del dissabte en un hotel d'Istanbul i traslladada a un tribunal de Caglayan després que la Fiscalia li obrís una investigació. L'insult al president està tipificat i es preveuen penes d'entre vuit mesos i quatre anys de presó. L'advocat de Kabas, Ugur Poyraz, va confirmar a través de les xarxes socials l'arrest i la presentació de càrrecs contra la periodista. Segons ha confirmat Poyraz en declaracions telefòniques, Kabas està a la presó de Bakirkoy d'Estanbul. L'advocat ha indicat que presentarà recurs aquest dilluns contra aquesta detenció "il·legal". "Esperem que Turquia pugui tornar aviat a l'Estat de dret", ha afegit Poyraz.
Durant aquesta tertúlia, en la qual s'estava analitzant la gestió del president, la periodista va usar un altre refrany, sense dir expressament el nom d'Erdogan o el seu càrrec, que diu: "un cap coronat serà més sàvi". "Però veiem que no és cert", va assenyalar la periodista, en el que Fiscalia ha interpretat com un atac al cap de l'Estat. Ja abans de l'arrest, el ministre de Justícia, Abdulhamit Gul, havia condemnat les "lletges paraules que apunten al president" i va advertir que aquestes "expressions d'odi trobaran la resposta davant la Justícia".
Condemnats per insults
En els últims anys, nombrosos ciutadans han estat condemnats per insults al president, a vegades fins i tot simplement per haver difós a les xarxes socials texts que ni tan sols esmentaven el nom d'Erdogan. A part de la persecució a la periodista, l'oficina de control de mitjans turca, RTUK, ha obert una investigació a part contra Tele 1 per les "inacceptables declaracions contra el nostre president", ha revelat en Twitter el seu president, Ebubekir Sahin.
Iñarritu ha aprofitat aquesta detenció a Turquia per criticar l'estat espanyol per no respectar la llibertat d'expressió. S'entén que fa referència a la persecució que ha realitzat sobre el raper Pablo Hasél, que està condemnat per l’Audiència Nacional a nou mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme, amb l’agreujant de reincidència, i per injúries i calúmnies a la Corona i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. I al que fa uns mesos li va ser denegat l'indult perquè la secció primera del tribunal justifica la seva negativa pel fet que Hasél acumula diverses condemnes i es tracta d'un reincident. També s'entén que el diputat d'EH Bildu fa referència al cas Valtònyic, raper a l'exili, que compta amb més sort, i el tribunal de Cassació belga insisteix que no es pot lliurar el raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, a la justícia espanyola pel delicte d'injúries a la Corona, però adverteix que no es pot desestimar l’euroordre contra ell sense examinar si els fets que se li imputen són punibles en virtut dels articles del Codi Penal que regulen els delictes d’ultratges envers autoritats, càrrecs públics, o bé el dret a l’honor de les persones.