El periodista Iu Forn ha presentat  el seu nou llibre Judici a la justícia, acompanyat del director d’ElNacional.cat, José Antich, i de la directora de Roca Editorial, Blanca Roca,  aquesta tarda a l'FNAC de plaça Catalunya. El públic, ciutadans, advocats i experts que participen en el llibre, com Gonzalo Boye i Isabel Elbal, han enriquit el debat sobre com la històrica manca d’inversió en l’Administració de Justícia, la poca qualitat de les lleis i la formació dels jutges, a més de l’elecció dels jutges en els òrgans cabdals, com el Tribunal Suprem, ha convertit el Poder Judicial, en qui  “realment mana actualment a Espanya”, segons Antich, que ha assegurat: “La justícia  és injusta i a partir del 2017 es pot explicar, i els catalans l'han patit de més a prop.” Forn ha exposat que en el llibre dona veu a 21 experts per entendre què passa als jutjats, sobre resolucions injustes o abusos de poder, i lamenta, que tot i saber els mals que pateix la justícia, "no veu que aquests s’estiguin corregint”. A la fila zero de la presentació, hi eren el conseller Jordi Turull, el cap de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, del qual també se citen al llibre les seves  causes judicials, i el catedràtic de Dret Processal  Jordi Nieva-Fenoll, del qual Forn ha recordat que “insta als ciutadans  a exigir una millor justícia”. A la presentació, el públic s’ha animat a expressar aquest malestar vers la justícia de forma clara i oberta, i Forn, amb el seu genuí sentit de l'humor, ha tancat l’acte tot afirmant: “Demà tots a entrenar!”

El periodista Iu Forn,  en la presentació del seu llibre 'Judici a la justíca'. Foto: Sergi Alcàzar

Forn ha explicat que el llibre neix quan Boye li relata que pot entrar a la presó perquè l’han vinculat en una causa d’un narcotraficant, i el periodista, “com a ciutadà”, vol saber si l’han implicat en aquest cas per ser l’advocat del president Puigdemont, amb lawfare (guerra jurídica).  En aquest sentit, el director d’ElNacional.cat ha  exposat que la justícia espanyola  ha demostrat “la seva poca formació” i que “ha quedat al marge de l’evolució que han tingut tots els sectors”. I quan “ha hagut de jugar una partida nova a Europa, ho ha perdut tot, a Bèlgica, Alemanya, Itàlia”, ha afirmat Antich, fent referència a les ordres de detenció  i extradició del president de la Generalitat  reclamades pel jutge Llarena i denegades per jutges i tribunals d'aquests països. Boye també ha intervingut i ha assegurat que el problema dels jutges “no és que tenen por al CGPJ sinó als mitjans de comunicació que expliquin com resolen i que opinen”, fent referència el cas del jutge, que exerceix a Barcelona, i que piulava contra els catalans i la ciutadania sota un pseudònim, i tres anys després en ser descobert i denunciat, va tancar el compte. El Poder Judicial  té obertes unes diligències informatives i encara no ha resolt si obre expedient al jutge Antonio Vegas, que piulava amagat amb l'usuari @EstadoCharnego.

El director d'ElNacional.cat, José Antich. Foto: Sergi Alcàzar

Advocats

El públic ha estat actiu  en expressar-se sobre una justícia “repressiva” vers els catalans i els bascos, i establint que sempre ha volgut fixar “un control ideològic” en la societat. Un advocat ha radiografiat amb cruesa la realitat dels jutjats col·lapsats, on  cada govern  espanyol de torn no inverteix,  i ha posat el cas extrem que en “el control d’un jutjat s’ha descobert  l’expedient d’una violació múltiple que ha prescrit”, i ha reclamat que la professió de l’advocacia també exigeixi aquestes millores.

Una altra advocada veterana també ha assegurat que se sent “avergonyida de la involució del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, on abans es defensaven drets fonamentals”, que jutges no tinguin en compte el Dret Civil Català,  i que tinguin poca formació i ni entenguin l’expressió: “Esto es un cambalache”, a banda de decisions poc democràtiques. En aquest sentit, Boye ha exposat el cas de l’exdegà del Col·legi d’Advocats de Màlaga que serà jutjat per  negar-se que els lletrats assistissin presencialment a detinguts en plena pandèmia de la covid-19, l’abril del 2020, i la jutgessa va deduir-li testimoni. “El més greu és que la fiscalia l’acusa i anirà a judici”, ha lamentat el penalista. 

Damnificats de la justícia i protagonistes del llibre, com Boye, Alay, Amat i el conseller Jordi Turull, en la presentació. Foto: Sergi Alcàzar

I així doncs, la justícia té solució?, li han insistit a l’autor del llibre. “No dono l'opinió. Intento aprendre i que el lector tregui la conclusió”, ha conclòs Forn, a més de convidar tots els motivats a millorar la justícia “a entrenar!”.

 

Aquí podreu veure l'acte de presentació complet de Judici a la justícia: