Aquest dilluns s’ha celebrat la primera sessió de compareixences en el marc de la comissió de l’Operació Catalunya, on han intervingut els periodistes del diari Público, Patricia López i Carlos Enrique Bayo. Els redactors han assegurat que el Govern espanyol disposava d’una “brigada policial”, una espècie de "policia paral·lela" a disposició del Ministeri de l'Interior i que actua des de fa anys recollint informació contra adversaris polítics. Tot i això, no va ser fins la primavera del 2012 quan es van començar a filtrar dossiers i informes que van tenir una gran repercussió pel Govern català.
Segons han assegurat, un dels punts claus en aquesta operació va ser el dinar de la Camarga entre l'aleshores presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. "Van sortir d’allà amb acusacions de corrupció contra Pujol però no es va denunciar res. Es va guardar la gravació en un calaix fins que es va poder fer servir políticament”, ha assegurat Patricia López.
De fet, aquesta informació no va sortir a la llum fins dos anys més tard, coincidint amb l'auge de l'independentisme. "La voluntat de posar en marxa aquesta operació deriva de l'última reunió de l'expresident Artur Mas a la Moncloa, on exigeix una sèrie de condicions a l'Executiu central", relata el periodista. En aquell moment, segons assegura Enrique Bayo, el Govern de Mariano Rajoy ja disposava de molta informació, derivada d’anys d’investigació sobre la família de l’expresident Pujol i altres autoritats i partits catalans.
Els periodistes també han fet referència a una altra gravació, la que van protagonitzar l’exministre Jorge Fernández Díaz i l’excap de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, i han assegurat que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en tenia constància.
"Una trama molt més complexa"
Amb tot, els periodistes han confirmat l’existència de l’Operació Catalunya però l’han situat en un entramat molt més complexe i que no funciona exclusivament contra l’independentisme català. De fet, la “brigada política” que han denunciat existeix, segons mantenen, molt abans que Jorge Fernández Díaz i deriva de la brigada politicosocial de la dictadura franquista.
En aquest marc d’una operació amb més actors, els periodistes han deixat anar algunes acusacions a altres partits. “La brigada política ha funcionat independentment del color del Govern espanyol”, han assegurat.
A la Comissió no hi ha assistit cap representant del PSC ja que, com van anunciar després que la Comissió Santi Vidal quedés en via morta, no hi participarien. "Nosaltres volem saber de tot i no només d'allò que li interessa al Govern", va assegurar en aquell moment la diputada Alicia Romero.