El personal del Parlament estudia adoptar accions legals contra la cambra per la decisió de la comissió d'Afers Institucionals de revocar les llicències per edat, i també per l'atac que han rebut en el cas de la retirada de l'escó de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà. Així ho desprèn un comunicat d'aquest divendres del Col·lectiu Ronda, bufet al qual s'han adreçat per estudiar emprendre aquestes accions legals. En l'escrit critiquen que amb la decisió de suprimir les llicències per edat es "transforma en paper mullat el principi de negociació col·lectiva i el dret de la llibertat sindical".
Expliquen també que durant dos mesos van estar negociant per modificar les condicions d'accés i la durada d'aquestes llicències fins a arribar a l'acord que es va publicar a finals de desembre al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya. Aquell acord, que va ser acceptat a la Mesa abans que esclatés la polèmica de les llicències per edat, es va adoptar el mes de desembre, i fixava rebaixar de cinc a tres els anys en què els funcionaris podrien cobrar un sou sense treballar abans de jubilar-se.
Malgrat que aquesta qüestió la van decidir per unanimitat tots els grups de la Mesa, l'Ara va publicar aquesta anomalia de les llicències, i va ser llavors que es va fer marxa enrere per posar punt final definitiu a aquestes llicències. És en aquest context que els treballadors consideren que s'hauria d'haver parlat abans de revocar-les definitivament, i sostenen que no haurien "tingut cap problema a tornar-se a asseure per parlar de tot el que convingués, incloent la supressió de les llicències".
"El problema no és i no ha estat mai la supressió de la llicència, però és intolerable que la mateixa mesa del Parlament, que encara no fa dos mesos aprovava aquesta modificació, ara actuï de manera unilateral per eliminar les llicències, ignorant l'obligació de negociació i consulta", han afegit.
Professionalitat en el cas Juvillà
Així mateix, han retret que durant el cas de la retirada de l'acta de Juvillà es va emprendre un nou "atac, posant en qüestió la imparcialitat i professionalitat" del personal del Parlament, i han insistit que treballen per preservar el prestigi de la cambra, no per obstaculitzar-ne el funcionament: "Totes les afirmacions que s'han fet aquests dies contra els funcionaris del Parlament formen part d'una batalla política que no té res a veure amb nosaltres i que no s'ajusten a la veritat", manifesten.
Precisament, aquesta setmana va començar amb una intervenció en obert de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la Junta de Portaveus, per explicar-se sobre el cas Juvillà. En la seva intervenció va acusar els funcionaris d'haver treballat de manera improcedent i va apuntar que era "una anomalia" que funcionaris de la casa actuessin per ordres de la secretària general, que obeïa la Junta Electoral Central, sense que la Mesa ho sabés: "És inadmissible", va sentenciar.