La petició d'amnistia i autodeterminació es votarà a tots els plens municipals de Catalunya. Es pretén, així, demostrar que és real l'existència d'una majoria sòlida de la societat catalana a favor del dret a l'autodeterminació i la petició d'amnistia. Aquest és una iniciativa que s'ha proposat el grup promotor de l'Acord Social per a l'Amnistia i l'Autodeterminació, i que compta amb el suport d'ERC, Junts, PDeCAT, la CUP, Independents de Catalunya, Municipalistes per la República des de Baix i l'Associació de Municipis per a la Independència.
Entre els impulsors hi ha l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconseller d'Interior Quim Forn. Des del grup esperen l'abstenció o el "sí crític" dels comuns, en funció de la realitat municipal. Aquest acord engloba el 75% dels càrrecs electes municipals -6.287 regidors dels 9.069 que hi ha en total-. En el cas de Barcelona, segons els impulsors, s'han avingut a "obrir un procés de transacció de la proposta inicial", com es va fer al febrer de l'any passat, quan es va posicionar a favor de l'amnistia, així com d'altres propostes per avançar en la desjudicialització del conflicte polític. Aquest Acord Social, que inclou també personalitats com Marina Geli, Marina Llansana i Ozgur Günes Öztürk, vol demostrar el compromís del món local i municipal amb la fi de la "repressió". Exigeixen la "necessitat permanent d’una resolució democràtica basada en el respecte a la lliure determinació de la societat catalana". L’objectiu del grup promotor és arribar al suport de 800 ajuntaments del país, que suposen el 84% del total.
Alguns ajuntaments ja han aprovat el manifest
Durant aquest mes de juliol ja hi ha hagut fins a 13 municipis que han aprofitat l'últim ple municipal abans de l’estiu per aprovar el manifest per unanimitat. Aquesta tretzena és: Arbúcies, Calders, Cassà de la Selva, Granyena de les Garrigues, Gurb, el Perelló, Llagostera, L’Espluga de Francolí, Oristà, Palau d’Anglesola, Pira, Puig-reig o Sant Feliu Sasserra. En 12 poblacions més s'ha aprovat amb majoria absoluta: Corbera de Llobregat, Deltebre, Les Franqueses del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Palamós, Premià de Mar, Ripoll, Sant Julià de Ramis, Sitges, Tortosa, Torelló i Vilassar de Mar. De cara al setembre està previst que la gran majoria d'ajuntaments votin a favor de la proposta de l'Acord Social.
Adhesions a l'Acord Social per a l’Amnistia
El grup promotor, impulsat per les diferents figures polítiques i culturals, continua buscant més aglutinacions de les principals entitats i organitzacions del país a l'acord, que avui suma 200 entitats. Entre les més recents adhesions hi ha la patronal CECOT, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Xarxa d’Economia Solidària o la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, des de l’àmbit econòmic. En l’esfera sindical, Intersindical CSC, USTEC, IAC, CGT, COS i Unió de Pagesos. En l’àmbit social, l’entitat de referència del moviment veïnal de Catalunya, la CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), així com el Sindicat de Llogateres, el CATESCO, l’ACP (Associació Catalana de Professionals), el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) o el CIEMEN.