Joaquim Forn ha demanat ja la seva posada en llibertat a la sala segona del Tribunal Suprem i, com han fet els seus companys de partit, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ofereix tot el seu patrimoni a canvi de sortir de la presó.
El seu advocat, Xavier Melero, va entrar ahir la petició on posa a disposició el seu client perquè li apliquin totes les mesures cautelars que es contemplen en el codi penal, també pagar com a fiança amb tot el seu patrimoni.
En el text, l'advocat fa un relat de totes les renúncies que ha fet l'exconseller d'Interior i argumenta que no hi ha risc de fugida ni de reiteració delictiva.
Xavier Melero valora que Joaquim Forn tornés de Brussel·les, on va comparèixer amb Carles Puigdemont i la resta del Govern a l'exili, per anar a declarar a l'Audiència Nacional i ho posa com a exemple que no té la idea de fugir si surt en llibertat: "És un fet que el senyor Forn (podent fer-ho, segons l'instructor) no només no ha executat aquesta possibilitat, sinó que, tot i trobar-se absent d'Espanya el dia anterior al de la seva crida per part de l'Audiència Nacional, hi va comparèixer a l'hora assenyalada, encara que era conscient de l'elevada possibilitat de ser objecte de la imposició de mesures cautelars".
De fet, en el text, l'advocat el desmarca de l'estratègia dels exiliats: "El senyor Forn pot o no compartir propòsit polític amb els fugats, però el que és evident és que no comparteix propòsit processal o existencial: està a disposició del tribunal des del primer moment, i així ha de seguir, si la sala, amb l'aplicació de totes les mesures substitutòries menys costoses estima adequat, li dona l'oportunitat".
Sobre la reiteració delictiva, l'escrit d'al·legacions recorda que Joaquim Forn només va ser conseller durant 3 mesos, que no ha estat mai diputat del Parlament i que abans d'entrar al Govern no va formar part en cap moment del procés: "Posa clarament de manifest la seva desvinculació fàctica de la perllongada seqüència de fets que l'acta de processament situa, entre d'altres moments, en el full de ruta del 2015".
L'escrit torna a negar que Forn donés cap tipus de suport a les accions del CDR. "El senyor Forn no ha manifestat cap suport, en una carta llegida el passat 5 de maig a la plaça Sant Jaume de Barcelona, a uns grups anomenats CDR. La carta ha estat del coneixement de l'Instructor, i el manifestat per aquest (que es pot llegir en diversos sentits) no desvirtua cap de les manifestacions del sr. Forn referent a això. No és sobrer assenyalar que la mateixa Excma. representant del ministeri fiscal, en la declaració de l'art. 400 LECrim prestada el passat 26 de juny, va reconèixer com a font d'informació del fet controvertit el mitjà digital OK Diario, i va admetre una possible interpretació deficient del que va passar en l'acte públic en qüestió, cosa que honra la fiscalia des de la perspectiva de la seva objectivitat, tot i que l'instructor no li concedís en la seva resolució la menor rellevància".
Les al·legacions per demanar la llibertat revelen que Forn va deixar les seves funcions com a conseller abans de la declaració de la república del 27 d'octubre i que la va comunicar al seu equip del Departament d'Interior: "Amb caràcter previ a la declaració unilateral d'independència, va reunir el personal del seu departament, càrrecs polítics i tècnics (unes noranta persones) per tal d'acomiadar-se d'ells i comunicar que el seu cessament seria la conseqüència immediata de l'aplicació de l'art. 155 CE anunciada pel Govern. És a dir, el sr. Forn va manifestar públicament el seu acatament a aquesta disposició fins i tot abans que aquesta fos efectivament aplicada i, per descomptat, fins i tot abans de la incoació del present procediment. A partir d'aquí, tota la seva conducta en els següents dies és una concreció objectivable d'aquest acatament: va abandonar el seu departament un cop es va evidenciar que no es procediria a la convocatòria d'eleccions i va desistir de dur a terme qualsevol actuació relacionada amb l'Administració de la Generalitat".
El text també descriu com Forn va renunciar a la via unilateral davant el jutge: "Va manifestar davant l'instructor en totes les seves declaracions el referit acatament, la seva renúncia a les vies unilaterals per a la consecució d'objectius polítics (fins al punt que va manifestar que si es tornava a aquesta línia d'actuació, "ell baixaria del tren") i, després d'haver-se presentat a les eleccions del passat 21 de desembre i haver resultat diputat electe, la seva renúncia a l'acta obtinguda. Des d'aquesta perspectiva, entenc que el sr. Forn compleix amb tots els requisits establerts en l'Acte de l'Instructor del passat 9 de novembre. I si bé és cert que, en aquesta resolució, i a propòsit dels membres de la Mesa del Parlament, es deia que existia la possibilitat que aquests mentissin en les seves manifestacions de respecte a la legalitat i de rebuig a les vies unilaterals (el que comportaria una revisió de la situació cautelar allà imposada), és la veritat que aquest risc, en el cas del sr. Forn, pot descartar-se completament en termes absolutament raonables des d'una perspectiva de lògica i experiència".