Francisco Nicolás Goméz Iglesias, més conegut arreu d'Espanya pel seu sobrenom El Petit Nicolás, ha negat que es fes passar per un membre del govern espanyol per tractar d'estafar a l'empresari Javier Martínez de la Hidalga en la venda d'una finca situada a Toledo anomenada 'La Alamedilla', tal com sosté la Fiscalia, que demana per aquest presumpte delicte d'estafa sis anys de presó.
Gómez Iglesias, que ha declarat aquest dilluns a l'Audiència Provincial de Madrid, ha reconegut que durant 2014 portava carpetes de la Casa Reial i de la Presidència per "tirar-me el pisto" davant de gent molt important i així "cridar l'atenció", a més ha al·legat que pateix "un trastorn de personalitat amb trets narcisistes i immadurs". Amb tot, ha defensat que en cap cas es va fer passar per un membre de l'Executiu, liderat en aquell moment per Mariano Rajoy, per tal d'estafar a Martínez de la Hidalga. El Petit Nicolás ha insistit que ha col·laborat amb el Centre Nacional d'Intel·ligència, tot i que no ha precisat en quins casos.
Sobre la venda de la finca, fet pel qual està acusat, ha assegurat que va fer d'intermediari a petició de l'empresari. Segons ha explicat, tenia previst emportar-se el 5% de l'operació, si es tancava en 15 o 18 milions d'euros, però ha defensat que en ser detingut no va poder continuar amb els seus serveis. El Petit Nicolás ha assegurat que en aquell període es va reunir amb l'exministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, en un dinar i "em va estar explicant que el govern de Guinea Equatorial tenia pensat tenir una propietat aquí a Espanya", al mateix temps que ha assenyalat a les autoritats guineanes com a potencials clients en la venda de la finca 'La Alamedilla'.
Trastorn de personalitat
Com a part de la seva estratègia de defensa, l'advocat de Gómez Iglesias, Juan Carlos Navarro, ha rescatat un dels informes pericials que El Petit Nicolás ja havia utilitzat en un dels seus judicis anteriors per al·legar que pateix "un trastorn de personalitat amb trets narcisistes i immadurs". Justificació que ha estat tombada aquest dilluns per dos perits que han ratificat el contingut d'aquest informe, i finalment han precisat que aquesta condició "no té cap mena de conseqüència cognitiva". Segons han indicat els perits, en el cas específic d'aquest procediment subratllen que els actes comesos per a dur a terme una estafa "no poden considerar-se impulsius", atès que requereixen una reflexió i "conductes planificades i organitzades".
La Fiscalia acusa el jove de rebre 25.000 euros de mans de l'empresari, fet que el jove ha reconegut, però ha justificat que els va rebre en concepte de "provisions i despeses" per la seva intermediació en l'operació de 'La Alamedilla'. Amb tot, ha subratllat que va retornar aquest import a l'empresari, i, per tant, defensa així que no existeix cap estafa. Gómez Iglesias també s'ha desmarcat del delicte de presumpta falsedat documental pel qual també està acusat. En ser preguntat sobre els documents que li van ser confiscats amb capçaleres i logos del govern espanyol, ha assegurat que "no tenien cap ús". "Eren perquè jo els tingués", ha dit.
La defensa ha insistit que "a simple vista es veu la falsedat basta", per la qual cosa es tracta d'un "document innocu". Segons ha dit, el mateix Martínez de la Hidalga li va demanar "ajuda" al jove per convèncer a la seva dona, que s'oposava a aportar els diners per a dur a terme aquesta operació. La Fiscalia, durant les seves conclusions finals, ha retret a Gómez Iglesias que introduís "nous elements" en el procediment, ja que fins ara la causa s'ha limitat a l'estafa en el marc de la venda de 'La Alamedilla'.
La voluntat era clara: aconseguir diners
El Ministeri Públic creu que el jove es va fer passar per un membre de la Vicepresidència del govern espanyol amb la intenció de quedar-se amb els 300.000 euros que hi havia al compte de l'empresari amb la seva dona, però que finalment no va poder, i per aquesta raó va demanar 25.000 euros en efectiu, quantitat que si li van permetre retirar. El fiscal ha insistit que "no existeix cap dada que l'acusat va tenir o tingui funció amb l'Estat espanyol". I ha assegurat que la voluntat del jove "era clara. Volia aconseguir diners", ha assenyalat després d'insistir en el fet que Gómez Iglesias no va realitzar cap gestió per a la venda.
La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han confirmat que demanen per a El Petit Nicolás sis anys de presó per presumptes delictes d'estafa, falsedat documental i usurpació de funcions públiques. El fiscal, a més, ha ratificat la seva sol·licitud d'inhabilitació especial per al sufragi passiu i una multa de 18.000 euros. A banda, l'acusació popular de Podemos ha mantingut la seva petició de 12 anys de presó.
El testimoni de la dona de l'empresari
Aquest dilluns també ha declarat Rosana Ferrero, la dona de Martínez de la Hidalga, en condició de testimoni. Ferrero ha confirmat que va arribar a reunir-se amb Gómez Iglesias en un hotel de Madrid l'octubre de 2014, "volia diners meus i jo li vaig dir que no li anava a donar gens de diners", ha relatat, al mateix temps que ha precisat que va ser categòric amb el jove: "No sé què has parlat amb el meu marit, però els meus diners no te'l donaré". La dona ha assegurat que desconfiava d'ell "era un xaval molt jove. Com que té totes aquestes amistats. No ho entenia. Jo mai m'ho creia. Però Javier sí que s'ho creu tot, és molt bona persona", ha dit. Cal recordar que el mateix Martínez de la Hidalga va dir en la sessió anterior que veia a El Petit Nicolás com un "geni precoç".