Francisco Nicolás Gómez Iglesias, altrament conegut com el Petit Nicolás, s'ha assegut aquest dimarts al banc dels acusats set anys després del viatge que va fer a Ribadeo (Lugo) on presumptament es va fer passar per un enllaç entre el Govern i la Casa Reial, una mentida per la qual la Fiscalia demana set anys de presó.

La Secció 17 de l'Audiència Provincial de Madrid celebrarà aquest dimarts, dimecres i dijous el judici contra el Petit Nicolás pels presumptes delictes d'usurpació de funcions públiques, falsedat en document oficial i suborn passiu.

Al seu costat s'asseuran també acusats el cap de la Policia Municipal de Madrid Jorge G. H., i el policia municipal de Torrijos (Toledo) Carlos P. L. D., pels quals el Ministeri Públic demana cinc anys i mig de presó.

El judici s'ha pogut celebrar avui finalment, després de quatre intents: la primera va ser una suspensió el 2019 per un canvi de lletrada del Petit Nicolás, la segona per la pandèmia de coronavirus el 2020 i la tercera el mes de gener passat pel contacte directe amb un infectat de Covid d'un dels lletrats.

Les acusacions

El Ministeri Públic detalla que a principis del mes d'agost de 2014, el Petit Nicolás va proposar una reunió a un empresari asturià, Jorge Cosmen, al qual li va fer creure que era un funcionari públic, un enllaç entre la Vicepresidència del Govern i la Casa Reial. Cosmen i Gómez Iglesias van dinar junts el 13 d'agost, després que l'acusat assegurés a l'empresari que al dinar "hi assistiria una persona molt important" de la Zarzuela, promesa que no es va fer realitat.

 

El banc dels acusats, format pel Petit Nicolás i els dos policies que l'haurien ajudat a fer-se passar per funcionari públic / Efe

Per a dur a terme el seu pla, Gómez Iglesias havia contactat prèviament amb dos policies municipals, als quals va demanar que li proporcionessin els mitjans policials necessaris per a fer-se passar per un càrrec públic, a canvi d'una gratificació pels seus serveis.

"Volia sentir-me poderós"

Aquest dimarts està prevista la tramitació de les qüestions prèvies, els interrogatoris dels tres acusats i la declaració en qualitat de testimonis de tres policies nacionals.

Durant la seva declaració, Gómez Iglesias ha assegurat que pretenia "donar-se importància" i "sentir-se poderós". Per la seva part, l'estratègia del lletrat del Petit Nicolás, Manuel Marchena Perea, fill del magistrat del Tribunal Suprem, és demostrar que el processat no va cometre cap delicte.

En aquest sentit, el Petit Nicolás ha argumentat que "no volia fer-me passar per una autoritat, només una persona important", i que "en aquella època no tenia el tractament psiquiàtric que tinc des de fa anys".

El judici

L'acusació popular, formada per l'Associació Municipal Unificada de Madrid (APMU) i Podemos, sol·licita onze anys de presó per al Petit Nicolás; l'Advocacia de l'Estat, 21 mesos de presó i una multa, i l'Ajuntament de Madrid reclama tres anys i mig de presó.

El dimecres declararan diversos testimonis com l'empresari Jorge Cosmen i un brigada de la Guàrdia Civil. El dijous donaran el seu testimoni altres persones com l'inspector cap de la Policia Municipal de Ribadeo, es practicaran diverses proves pericials i es coneixeran els informes finals, tot abans del dret a l'última paraula dels acusats.

Aquest jove va ser detingut a l'octubre de 2014, quan tenia 20 anys, acusat de falsedat, estafa i usurpació d'identitat per fer-se passar per membre del Govern, i se li van obrir diversos processos judicials, alguns ja finalitzats, com la causa en la qual estava imputat per injúries i calúmnies al Centre Nacional d'Intel·ligència, del que va ser absolt.

Foto principal: Francisco Nicolás Gómez Iglesias, altrament conegut com el Petit Nicolás / Efe