Pilar Alegría, actual ministra d’Educació i portaveu del Govern espanyol, es convertirà en la nova secretària general del PSOE de l’Aragó sense necessitat de celebrar primàries, després de la retirada del seu principal adversari, Darío Villagrasa, que aquest divendres ha anunciat que abandona la cursa pel lideratge del partit aragonès davant la seva pèrdua de suports. Villagrasa era el número dos de l’actual president de l’Aragó, Javier Lambán, i el candidat recolzat per l’actual direcció del partit, que s’ha caracteritzat pel distanciament crític amb Pedro Sánchez. Amb aquest nomenament, el president del govern i secretari general del PSOE, suma un nou adepte i una nova ministra al capdavant de la renovada organització federal del partit, després de confirmar-se els lideratges d’Óscar López (ministre per la Transformació Digital i de la Funció Pública) a Madrid, María Jesús Montero (vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda) ho faci a Andalusia, Diana Morant (ministra de Ciència, Innovació i Universitats) al País Valencipa i Ángel Víctor Torres (ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica) a les Canàries.

Alegria formalitzarà la seva candidatura els pròxims dies i assumirà oficialment el lideratge del partit quan sigui ratificada amb la nova executiva en el Congrés del PSOE aragonès, que se celebrarà els dies 15 i 16 de març a Saragossa. La ministra d'Educació i portaveu del Govern va consolidar la seva posició com a favorita en els darrers dies i va rebre suport significatiu de les agrupacions locals. En concret, l'agrupació Nord, la més gran d'Aragó, liderada per Carmen Dueso, va aprovar per unanimitat donar suport a Alegria com a successora de Lambán al capdavant del partit. 

Aquest suport s’ha produït pocs dies abans que s’obrís el termini per la recollida d’avals pels candidats, cosa que va suposar un important impuls per a la candidatura d’Alegria i, en canvi, la constatació que Villagrasa no aconseguiria els avals necessaris. Aquest suport de Dueso és particularment rellevant donat el seu historial polític, donat que Dueso va competir contra Lambán pel lideratge del partit en el 2017, i posteriorment Lambán la va incorporar a l’executiva regional en 2021, i li va atorgar un lloc de sortida en les llistes electorals de les eleccions autonòmiques de 2023.

La fi de l’era Lambán

Aquest canvi marca el final de l'era de Javier Lambán al capdavant del partit a la regió i assenyala un nou rumb per als socialistes aragonesos. Lambán feia 14 anys que ocupava el càrrec. Durant els seus inicis de lideratge al partit aragonès, Lambán va mantenir una bona relació personal i política amb Pedro Sánchez, però els vincles es van deteriorar quan el president del govern va mostrar la seva disposició a pactar amb Podemos i els partits independentistes després de les eleccions del 2015. Lambán va donar suport a Susana Díaz davant Sánchez en la pugna pel lideratge del partit, i posteriorment s’ha mostrat crític i públicament contrari a diverses decisions de Sánchez, com els indults als independentistes, les cessions a Bildu en la llei de memòria democràtica, i posteriorment la llei d’amnistia o l’acord amb ERC pel finançament singular de Catalunya. Lambán, fins i tot, ha criticat que el PSOE “s’estigui desdibuixant com a projecte polític” a conseqüència de les relacions amb els partits independentistes de Catalunya i el País Basc, advertint que els resultats electorals del 2027 podrien ser pitjors que els del 2023.

Gir en la direcció del partit

L’arribada de Pilar Alegria al lideratge del PSOE de l’Aragó, en canvi, suposa un gir en la direcció del partit en la regió, i Sánchez guanya un adepte en la nova estructura federalista que està imposant. La ministra enfortirà els lligams entre el PSOE aragonès i el govern de Sánchez, la qual cosa pot implicar un major suport a les polítiques d’àmbit estatal del partit socialista. Alhora, Alegria aportarà una major projecció i visibilitat als interessos aragonesos en la política espanyola.

El PP i Jorge Azcón, principals rivals

Alegria ha assenyalat al PP com el seu principal “adversari polític” i a Jorge Azcón, l’actual president de l’Aragó, com el rival a vèncer en les pròximes eleccions autonòmiques previstes pel 2027. Per això, s’espera que la ministra adopti una estratègia d’oposició més activa i coordinada amb la direcció estatal del PSOE. Jorge Azcón va ser investit l'agost del 2023 amb el suport de VOX, amb qui va formar un govern de coalició, i el Partit Aragonés. L’advocat i polític del PP va aconseguir un 35,50% dels vots i 28 escons. Es dona la circumstància que Pilar Alegria i Jorge Azcón mantenen una rivalitat política històrica, donat que ja es van enfrontar en les eleccions municipals de 1019 a Saragossa, on Alegria va obtenir més vots, però Azcón va obtenir l’alcaldia a través de pactes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!