Segons algunes fonts, el govern espanyol pretenia portar avui al Consell de Ministres la llei audiovisual estatal. Però després de l’enrenou, quan va transcendir que no protegia amb quotes llengües cooficials com el català, ha decidit posar el fre de mà. Sigui com sigui, avui no ha estat objecte de deliberació. I la responsable d’aquesta norma, la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, ha sortir a tirar pilotes fora. Rectificarà l’avantprojecte per complir amb les exigències de la Generalitat? Reflexions vagues sobre el respecte a les llengües. Les fonts consultades remarquen que el text publicat ahir “no és definitiu” i que veurà la llum “en les pròximes setmanes”.
D’on ve el problema? De l’últim text de l’avantprojecte de llei general audiovisual, ultimat el juliol abans de sotmetre'l a una segona audiència pública. És una transposició de la legislació comunitària, que obliga entre altres coses les grans plataformes com Netflix o HBO a reservar un 30% del catàleg a obres europees. L’esborrany del govern espanyol, a més, fixa que el 50% d’aquest 30% al castellà “o” altres llengües cooficials, sense un blindatge especial d’aquestes.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Nadia Calviño ha estat preguntada per la qüestió. En primer lloc, ha deixat clar que el govern espanyol “està absolutament compromès amb les llengües cooficials”, que són “part de la riquesa” d’Espanya. En segon lloc, que “tots els projectes de llei seran escrupolosament respectuosos amb les competències” i que les comunitats tenen possibilitat d’adoptar “altra mena de mesures” dins el seu àmbit geogràfic. Finalment, ha remarcat que estan “ultimant l’anàlisi de les al·legacions i enllestint el text” per dur-lo al Consell de Ministres.
Fonts del govern central asseguren que l’avantprojecte serà vist i aprovat pel Consell de Ministres “en les pròximes setmanes” i que estan treballant en les al·legacions de tothom, també les de la Generalitat. No obstant això, no aclareixen si rectificaran pel que fa a la protecció del català. En cas de tirar endavant així, les comunitats autònomes no tindrien cap marge per imposar percentatges pel seu compte.
Negociació dels pressupostos
Pel que fa a la negociació dels pressupostos de l’Estat, que avui ha encetat el ministre Félix Bolaños amb una ronda de contactes amb els grups, Nadia Calviño s’ha mostrat “molt optimista”. La vicepresidenta econòmica ha subratllat que tots els grups són “conscients” de la importància d’aquests comptes públics per a la recuperació econòmica i la inversió dels fons europeus.
També ha estat preguntada per la reforma del sistema de finançament, després de la reunió del president valencià Ximo Puig amb l'andalús Juanma Moreno. En aquest punt, Calviño ha remarcat que treballen en un nou sistema, que requerirà temps. I ha assenyalat que la ministra María Jesús Montero té la intenció de presentar, durant el novembre, una proposta del criteri de població ajustada "que serveixi de punt de partida" per als treballs posteriors.
Nou missatge al PP
Com ja és habitual, la portaveu Isabel Rodríguez ha aprofitat la roda de premsa per a llançar un missatge al Partit Popular perquè desbloquegi la renovació del Consell General del Poder Judicial. De fet, la ministra socialista s'ha fet seves les manifestacions al respecte del comissari europeu de Justícia, que "va demanar que es compleixi la llei i la Constitució". Ha expressat preocupació perquè "aquesta situació repercuteixi" en la imatge internacional d'Espanya. I ha conclòs: "És un escàndol que el PP encara no hagi donat resposta a aquesta situació".