Pimec ha començat una ronda de contactes polítics per expressar la postura crítica del teixit de petites i mitjanes empreses a l'actual proposta de reducció de la jornada laboral impulsada pel govern espanyol. El president de la patronal, Antoni Cañete, s’ha reunit a Waterloo amb el líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, per traslladar-li la preocupació de les petites i mitjanes empreses davant una mesura que considera “desconnectada de la realitat empresarial i de les necessitats del nostre país, amb dèficits clars al mercat de treball”. Segons el president de Pimec, la mesura podria comportar un increment insostenible dels costos, especialment per a les microempreses i els sectors més vulnerables.
La proposta de reducció de la jornada laboral, en els termes actuals, és inassumible per a les pimes. Representa un fracàs del diàleg social estatal i s’allunya de la realitat empresarial i de les necessitats del nostre país.
— Antoni Cañete (@AntoniCanete) April 25, 2025
Ho hem traslladat a Carles Puigdemont (@KRLS) en una… https://t.co/H6RUhhQhXQ
Durant la trobada, Cañete ha exposat a Puigdemont que l’entrada en vigor immediata de la reducció de jornada, sense l’aval de la negociació col·lectiva i sense tenir en compte la dimensió empresarial, genera sobrecostos evidents i inassumibles per a les empreses de menor dimensió. El president de Pimec també ha expressat la seva preocupació per l’increment de les sancions vinculades al registre horari i les obligacions relatives a la desconnexió digital. A més, ha destacat la manca de mecanismes de flexibilitat en la gestió de la jornada, com ara la distribució irregular o les hores extraordinàries, fet que converteix la mesura en un contrasentit.
El president de Pimec ha afegit que aquesta mesura, així com el seu procés de negociació, evidencien un “fracàs del diàleg social estatal” i ha reclamat que la qüestió es tracti de manera global, abordant accions orientades a la millora de la feina, la competitivitat empresarial i, com a conseqüència, el temps de treball. Per aconseguir-ho, ha subratllat la necessitat d’impulsar “mesures per reduir l'absentisme laboral, millorar la productivitat i fomentar la formació i la capacitació professional”.
El president de Pimec també ha volgut incidir en el fet que “tot això es produeix en un context econòmic marcat per una elevada incertesa i tensió internacional, amb una guerra aranzelària oberta que pot afectar greument la competitivitat de les empreses i distorsiona les cadenes de subministrament, agreujant encara més la situació de les pimes”. En aquest sentit, ha anunciat que Pimec continuarà pròximament la ronda de trobades amb els principals partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats per articular un front comú contra una proposta que considera que no millora l’economia productiva.