El govern espanyol i la Comissió Europea s'han unit aquest dilluns en contra de la Junta d'Andalusia i la seva proposició de llei per legalitzar els regadius il·legals de l'entorn del parc de Doñana. D'una banda, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha advertit que si no retiren aquest projecte, l'executiu acudirà al Tribunal Constitucional perquè els sancioni, mentre que Brussel·les ha alertat que "sembla anar en direcció contrària" a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que obliga a protegir aquest espai natural.
🌿 Les claus de la polèmica sobre els regadius de Doñana
"El govern espanyol exigeix al Parlament Andalús la retirada del projecte de llei (sobre els regadius de Doñana). Demano a Moreno Bonilla i a Núñez Feijoó que deixin de posar en risc el futur d'Espanya", ha afirmat Ribera en una roda de premsa convocada aquest dilluns a Madrid, després d'una reunió de les autoritats andaluses amb el comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, a Brussel·les. Precisament en aquesta trobada, el comissari ha insistit en la "profunda preocupació" davant la llei proposada per Andalusia, ja que podria "deteriorar" l'aiguamoll protegit de Doñana, un dels més grans d'Europa i de gran importància per a la coherència de la Xarxa Natura 2000.
Virginijus Sinkevicius, que ha mostrat ser conscient de la importància del regadiu per a l'economia local, ha recordat que la legislació de la Unió Europea exigeix un ús sostenible de l'aigua i la conservació dels espais protegits. En aquesta línia, ha apuntat el greu episodi de sequera que està patint l'Estat espanyol i ha alertat que un deteriorament més gran de l'estat de les masses d'aigua subterrània podria tenir efectes desastrosos per a la conservació de Doñana, que és un dels "punts calents" de biodiversitat de la UE.
Així mateix, Brussel·les ha subratllat que hi ha proves que l'agricultura intensiva i els complexos turístics propers estan vinculats amb la reducció de les basses dels aiguamolls i que això demostra que són necessàries mesures "urgents" per controlar les extraccions de les aigües subterrànies. Sinkevicius ha avançat que ara la Comissió avaluarà "detingudament" els arguments de les cartes enviades pel govern espanyol i per la Junta d'Andalusia divendres passat.
Ribera insisteix a retirar la llei
Per la seva part, la ministra Ribera ha insistit que no hi ha discussió ni interpretació davant el model de llei presentat per la Junta d'Andalusia. Segons ha exposat, el pla de regadius incrementa el risc de poder complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que condemna Espanya "a conseqüència del pla hidrològic 2016-2021 aprovat pel govern de Mariano Rajoy". És per això que la ministra ha defensat que l'única via és retirar aquesta proposta de llei, que considera "diametralment oposada a la necessària protecció de Doñana promesa per Espanya".
El PP demana al govern espanyol que cessi el seu atac "brutal" contra Andalusia per Doñana
El secretari general del Partit Popular (PP) d'Andalusia, Antonio Repullo, ha sol·licitat al govern espanyol que aturi el seu "atac tan brutal" i "inèdit" contra Andalusia per la controvèrsia generada per la llei de regadius als voltants del Parc Natural de Doñana. En una roda de premsa prèvia a la reunió de la junta directiva del PP a Còrdova, Repullo ha destacat la importància que les institucions treballin "de manera normal" i la reunió del conseller de Medi Ambient de la Junta d'Andalusia, Ramón Fernández-Pacheco, amb el comissari europeu de Medi Ambient, Virginius Sinkevicius, és "una mostra d'això". Repullo ha afirmat que "és normal" sol·licitar una reunió amb el comissari europeu per a dialogar i exposar la proposició de llei de Doñana de primera mà. A més, ha agraït al comissari europeu "per la seva celeritat" a respondre a la sol·licitud de reunió en molt pocs dies.