Per bé que durant els primers compassos d'una legislatura els flaixos i titulars es concentren en els perfils públics del govern, president i consellers, el control de la nau es pilota des de la rebotiga del Palau de la Generalitat, al darrere de les càmeres. Saber escollir bé el nucli de confiança que ocuparà la comandància és una de les primeres decisions transcendentals d'un president. Pere Aragonès ja ha designat el que en argot polític català s'ha batejat com a pinyol, un concepte que va popularitzar-se amb Artur Mas i que fa referència als col·laboradors més estrets. 

La majoria dels escollits són de la quinta del president. Llevat d'alguna excepció, pertanyen a la generació que encara no ha entrat al torn per vacunar-se però que estan a punt. És a dir, que ronden la quarantena. 

Vilagrà, la consellera guardiolista

La mà dreta del president al Consell Executiu serà Laura Vilagrà, consellera de Presidència i que ja va anar de número dos a la llista d'ERC, una aposta personal d'Oriol Junqueras. A l'exalcaldessa de Santpedor, li agrada aplicar-se la filosofia d'un dels més distingits veïns del seu municipi, Pep Guardiola. Serà l'única del pinyol que tindrà una clara projecció pública. 


Vilagrà, rere el president. / S. Alcàzar

Sabrià s'aparta dels focus

A l'ombra del president hi haurà l'home fort d'Esquerra Republicana els darrers anys, Sergi Sabrià. Com Vilagrà, ha format part de l'equip negociador amb Junts per Catalunya i és el responsable de la comunicació del partit, a més d'haver dissenyat les últimes campanyes electorals i presidit el grup parlamentari la passada legislatura. Ara, Sabrià salta del Parlament a Palau, s'aparta de la llum dels focus i assumeix un càrrec preeminent al nou govern, el de director de l'Oficina del President, que gestiona des dels caps de gabinets a la comunicació, passant pel protocol i les relacions amb la resta d'institucions. D'ell penjarà una altra peça clau, la coordinadora de l'Oficina de President, Helena Ricomà, l'ex-cap de gabinet d'Ester Capella al Departament de Justícia. Capella que, per cert, passa a ser la delegada del Govern a Madrid​. 


Sergi Sabrià al Parlament. / S. Alcàzar

Bernadí, la veterania

El membre més veterà de l'equip més estret d'Aragonès és Xavier Bernadí, l'elegit per assumir la tasca de secretari del Govern. És l'única figura que no sent conseller pot participar en les reunions del Consell Executiu. Bernadí compta amb una dilatada experiència en l'àmbit de la funció pública i ha debutat aquest dimecres llegint el decret de nomenament dels nous consellers. 


Bernadí a la presa de possessió dels consellers. / S. Alcàzar

Albert, company de lluites

Després de molts anys fent mili plegats, Aragonès ha situat un íntim company de lluites a la cabina de control de Palau. Es tracta d'Arnau Albert, amb qui va començar a militar a les joventuts d'ERC i qui li va fer conèixer Oriol Junqueras. Des d'avui és el seu assessor de polítiques estratègiques. Entre les tasques que tindrà assignades hi ha el suport en l'elaboració de discursos, una assistència que ja fa temps que desenvolupa.


Albert, Sarrats i Alcolea amb Aragonès. / TV3

L'encarregat de dirigir la comunicació d'Aragonès és, a partir d'ara, Marçal Sarrats. Periodista amb experiència a la Cadena Ser, fa ja uns anys que va saltar a l'altre costat de la trinxera per acompanyar Ernest Maragall, primer a la Conselleria d'Exteriors i després com a candidat a l'alcaldia de Barcelona. D'un temps ençà s'havia incorporat ja a l'entorn més proper a Aragonès, com a responsable de comunicació a vicepresidència. Com a adjunta seva hi ha la també periodista Marta Alcolea

Hi ha encara una altra figura al voltant del president amb un paper més administratiu, que és la secretària de presidència. Aquestes funcions les assumeix d'ara endavant Sílvia Sàbat, que va ser precisament cap de secretaria d'Oriol Junqueras quan ell era vicepresident i conseller d'Economia. 

El sottogoverno

Més enllà de l'òrbita del president, comença a prendre forma el que es coneix com a sottogoverno, els alts càrrecs que apuntalen els diversos departaments del Govern. Avui, per exemple, s'han nomenat ja els secretaris generals de les conselleries. Les segones espases. Dos dels més destacats són vells coneguts amb experiència al govern. L'un, Ricard Font, el nou número dos de Jordi Puigneró, tant a Vicepresidència com a la conselleria de Polítiques Digitals. Fins ara presidia els Ferrocarrils de la Generalitat i havia estat estret col·laborador al Departament de Territori a càrrec de Josep Rull, amb qui manté encara relació. 

També fa un salt endavant Jordi Cabrafiga, que passa de ser el secretari general de la Conselleria d'Empresa i Coneixement amb Ramon Tremosa a ocupar el mateix càrrec al departament d'Economia i Finances amb el nou titular Jaume Giró. Cabrafiga ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat a l'administració catalana en els darrers anys amb consellers com Elsa Artadi o Quico Homs. 

En les properes setmanes s'anirà acabant de teixir la xarxa de centenars d'alts càrrecs -prop de 500-, necessaris per fer funcionar el Govern. 

A la imatge principal, Aragonès a Palau. / S. Alcàzar