Després que el nom d’Occitània resultés vencedor en la consulta no vinculant per triar el futur nom de la macroregió francesa formada per les antigues regions de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, finalment la proposta que serà portada a París per a la seva aprovació definitiva inclourà un subtítol pensat essencialment com a reclam turístic, “Pirineus-Mediterrània”. Serà sense cap mena d’al·lusió a la catalanitat d’una part d’aquest territori, la Catalunya Nord, un cop descartat, en quedar en quart lloc en la consulta, el nom Occitània-País Català.
Aquesta ha estat la decisió presa pels consellers regionals de la macroregió, que tot i ratificar el nom d’Occitània han decidit incloure un subtítol que, en principi, podrà ser utilitzat en francès, occità o català -val a dir que el nom oficial de la regió serà 'Occitanie', en francès. Aquesta és, de moment, la mínima concessió a l’únic departament de cultura catalana, el dels Pirineus Orientals, dels tretze que conformen el territori.
La decisió d’acceptar el nom d’Occitània amb el subtítol va ser presa per 85 dels 185 representants polítics del consell regional, reunits divendres a Montpeller. A més, el nom triat pel subtítol és una de les opcions descartades en la consulta, que va quedar en tercer lloc. L’ordre final de la votació va ser Occitània, Llenguadoc-Pirineus, Pirineus-Mediterrània, Occitània-País Català i Llenguadoc.
El catalanisme rebutja la proposta
A falta que el Consell d’Estat francès avali la proposta de nom i l’elevi a l’Elisi, que és qui té l’última paraula, el catalanisme del Rosselló ja ha fet públic el seu rebuig a la decisió presa pel Consell Regional, perquè no representa de cap manera el territori català.
De fet, aplegats sota el col·lectiu SEM, diverses entitats i partits polítics de Catalunya Nord van defensar primer el nom Occitània-Catalunya i quan aquest va ser rebutjat per un comitè d’especialistes, van passar a defensar una versió dulcificada, la d'Occitània-País català, que tot i entrar en la votació, finalment va quedar en quart lloc d’un total de cinc propostes.
El nom definitiu es decidirà el proper mes d'octubre. Així mateix, la capital serà Tolosa de Llenguadoc -fins ara capital de Migdia-Pirineus-, que competia amb Montpeller -fins ara capital del Llenguadoc-Rosselló. Amb tot, el govern francès pot ratificar l’opció escollida pel consell regional o, en cas de no estar-hi d’acord, escollir-ne una altra.
De Pirineus Orientals a País Català
Amb l’enuig per la decisió del consell regional, diverses entitats catalanistes, davant l’intent d’impedir cap nom que faci referència a la catalanitat del territori, demanen a la presidenta de la regió, Carole Delga, que compleixi amb la seva promesa d’implementar un seguit de mesures en defensa de la llengua i la cultura catalana.
Entre les iniciatives hi ha la possibilitat de forçar una consulta per canviar el nom del departament dels Pirineus Orientals, que engloba la Catalunya Nord per incloure un nom relatiu a la seva catalanitat. Una de les propostes és canviar el nom al de País Català, que compta amb el suport de diverses entitats i associacions del territori.