Abans de la celebració del referèndum de l’1-O de 2017, des de l’Estat Major de Defensa van dissenyar un pla per mobilitzar l’exèrcit espanyol a Catalunya en cas que es declarés la independència. Ho van fer en veure que des de la Moncloa no es comptava amb les Forces Armades per frenar l’embat de l'independentisme.
Concretament, l’operació, que duia el nom d“Operació Recuperar Sobirania”, contemplava traslladar fins a 3.500 militars a Catalunya per frenar una eventual independència de Catalunya. Així ho ha desvetllat el diari El País. Doncs bé, ha transcendit a l’esfera pública que, durant els vuit segons que va durar la declaració d’independència, el pla va estar actiu.
Val a dir que el pla tenia un altre nom clau: “Romeu Serra”. Les lletres RS corresponen en l'alfabet fonètic de l'OTAN a la seva denominació real: “Recuperar Sobirania”. De fet, és el mateix nom que es va donar a la missió per recuperar l'illot de Perejil, que va ser ocupat pel Marroc el 2002.
El pla de l’exèrcit espanyol per frenar la independència
L’”Operació Recuperar Sobirania” era un pla amb diversos graus d’intensitat, que requeria el permís polític per escalar. El primer nivell, que es va arribar a activar, consistia a donar suport logístic als més de 5.000 efectius del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil que es van desplaçar a Catalunya arran de la convocatòria del referèndum de l’1-O. Així, l'Exèrcit va traslladar lliteres, taquilles, cuines i dutxes a la caserna de Santa Eulàlia, a Sant Boi de Llobregat per allotjar els agents i policies.
En aquest context, el general Fernando Alejandre Martínez temia, segons ha admès, que grups organitzats, com els Comitès de Defensa de la República (CDR), cometessin actes d'ultratge a la bandera o que accedissin a instal·lacions sensibles de l'exèrcit. És per això que va ordenar passar al nivell d’alerta dos i es va incrementar el personal militar d'algunes instal·lacions per cobrir torns de guàrdia reforçats. Va ser el cas, per exemple, de la Comandància Naval de Barcelona, a prop de l'emblemàtica estàtua de Colom.
A més, es va traslladar a la caserna de Sant Boi maquinària pesant per habilitar l'accés al port de Barcelona, on estava atracat un dels creuers habilitats per Interior per allotjar guàrdies civils i policies, en cas que els manifestants bloquegessin la sortida dels policies amb barricades.
El tercer nivell del pla, que no es va arribar a activar, responsabilitzava a les Forces Armades de la protecció exterior de les seves instal·lacions i incloïa la substitució de policies i guàrdies civils per militars en la protecció d'infraestructures crítiques fora de Catalunya, fet que permetia alliberar efectius de les forces de policials per reforçar la seva presència a Catalunya.
Finalment, el quart i últim nivell ja suposava la implicació directa de les Forces Armades en el restabliment de l'ordre públic. La tècnica, que havia estat posada en pràctica pels militars espanyols als Balcans, s'anomenava “Green Box” en terminologia OTAN. I es tractava d'acordonar amb personal militar la zona on es produïssin disturbis per crear una “caixa segura” en què la policia tingués llibertat d'acció sense patir pels manifestants o per si rebien ajuda de l'exterior.