La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha presentat aquest dimecres el pla pilot sobre la Renda Bàsica Universal (RBU). La proposta inicial que fa el Govern preveu que cobrin la prestació al voltant de 5.000 persones durant dos anys. El plantejament és fer l'experiment en dos o tres punts del territori català i la idea és que les persones que formin part d'aquesta mostra comencin a percebre aquesta prestació a finals de l'any 2022.

Concretament, el calendari amb el qual treballa l'executiu és implementar la Renda Bàsica Universal el desembre de 2022 i que aquests pagaments s'estenguin fins al novembre de 2024. Aquesta prestació mensual serà d'uns 900 euros. Durant el 2025, es faria l'anàlisi dels resultats obtinguts.

Per poder materialitzar aquest pla pilot, els pressupostos de 2022 de la Generalitat, que se sotmetran a votació definitiva el proper 23 de desembre, inclouen una partida destinada a la Renda Bàsica Universal, dotada de 4 milions d'euros.

"Estalvi" per als comptes públics

Laura Vilagrà, consellera de Presidència, ha exposat en la presentació que la RBU suposaria "paradoxalment" un "estalvi" per als comptes públics. En aquest sentit, Vilagrà sosté que és una mensualitat que permetria als ciutadans tenir "més seguretat, ser més emprenedors i assumir més riscos".

Sergi Raventós, responsable de l'oficina encarregada de la prova pilot de la Renda Bàsica, ha detallat que Catalunya té "les pitjors dades de pobresa dels darrers 10 anys". El director d'aquesta oficina considera que les polítiques socials de l'última dècada "no han funcionat" davant el fet que el 26% de la població a Catalunya es troba en risc de pobresa i exclusió social.

El professor de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Bru Lain, ha manifestat que aquesta prova pilot tindrà un enfocament de "saturació", donat que s'aplicarà a tots els habitants dels dos o tres municipis que s'escullin amb l'objectiu d'observar "la resposta d'impacte a escala institucional, a més del comportament individual".

De fet, sobre les característiques d'aquesta prestació, Raventós ha apuntat que són la "individualitat, perquè el model tradicional de família ja no funciona", la "incondicionalitat, donat que ningú és invulnerable" i la "universalitat".

La titular del Departament de Presidència, Laura Vilagrà, ha indicat que el projecte es fa per poder "avançar cap a un sistema universal i tenir menys prestacions, però més útils i de major impacte que contribueixin a trencar amb les desigualtats socials que existeixen".

 

Imatge principal: Fotografia de l'acte de presentació del pla pilot de la Renda Bàsica Universal. Europa Press.