El Govern de Mariano Rajoy té previst un pla amb totes les actuacions possibles per intentar evitar que se celebri un referèndum sobre la independència a Catalunya. Aquesta estratègia implica diversos ministeris i inclou mesures jurídiques i coercitives, com precintar els col·legis electorals, segons han informat fonts del Palau de la Moncloa.
Des de l'Executiu recalquen que la situació actual no és igual que la de novembre del 2014 perquè llavors, segons expliquen, no podien impedir les urnes, ja que era un procés consultiu que partia de l'associacionisme català. De fet, reconeixen que prohibir les urnes hauria estat desproporcionat.
Tanmateix, ara s'està promovent una llei de desconnexió al Parlament català i, per tant, entenen que aquest referèndum té una base jurídica il·legal que, segons avancen, serà objecte de recurs davant del Tribunal Constitucional. De moment, aquesta llei està oculta encara que Junts pel Sí i la CUP asseguren haver-la pactat.
Controlar la Conselleria d'Ensenyament
Davant del supòsit que s'incompleixi la resolució del TC, el Govern espanyol activarà una sèrie de mesures coercitives per evitar el referèndum. En aquestes actuacions podria figurar per exemple precintar els col·legis electorals o fins i agafar les regnes de la Conselleria d'Ensenyament per impedir l'accés a aquests centres de votació.
Fonts de la Moncloa expliquen que es tracta d'una estratègia completa que inclou diversos ministeris (Presidència, Interior i Educació, entre d'altres) i que contempla tots els procediments i diferents escenaris per actuar, sempre de forma proporcionada i d'acord amb la llei.
Sobre la possibilitat d'utilitzar l'article 155 de la Constitució, el Govern espanyol afirma que en la seva resposta està contemplada en la Constitució en el seu conjunt. Per això, les mateixes fonts subratllen que aquest referèndum no es durà a terme.
El mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat rotund aquest dimecres, abans d'abandonar el ple del Congrés, que no se celebrarà un referèndum "il·legal". És més, ha criticat que hi hagi dirigents catalans que vulguin dur-lo a terme "saltant-se la llei" i que a més ho diguin públicament. "No es pot celebrar un referèndum il·legal", ha insistit.
Tot previst
Encara que finalment la Generalitat decideixi avançar el referèndum, com s'ha insinuat aquests dies, des de la Moncloa insisteixen que ho tenen tot previst. Al seu entendre, aquest avançament del calendari es deu al fet que busquen presentar-se com a "víctimes" per a així poder anar a unes hipotètiques eleccions catalanes, presentades una altra vegada com a plebiscitàries, tot això amb l'objectiu d'aconseguir més vots.
Les fonts consultades admeten que el Govern de Mariano Rajoy està decebut i preocupat per la falta de gestos de les autoritats catalanes en aquests mesos. Tanmateix, no donen per cancel·lada l'Operació Diàleg posada en marxa en aquesta legislatura.
De fet, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, tornarà aquest mateix divendres Catalunya, en concret a l'aeroport del Prat, per subratllar les inversions realitzades per l'Executiu espanyol en aquesta gran infraestructura.
Això sí, fonts del govern espanyol reiteren que, encara que aquesta Operació Diàleg segueix en marxa, si la Generalitat redobla la seva aposta i activa el referèndum il·legal no en faran cas omís sinó que executaran el seu pla per intentar evitar-ho.
"No es farà, és il·legal"
El secretari d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha estat rotund i taxatiu sobre que el referèndum era "il·legal" i no es duria a terme.
De Castro ha fet de portaveu de Santamaría després de la reunió amb la líder de C's, Inés Arrimadas i ha negat que existís un pla minuciós sobre com actuar. Segons afirma, l'Advocacia de l'Estat sempre ha respost supeditada als passos del full de ruta de la Generalitat. "Es serà proporcional a les mesures que prenguin ells. No es permetrà que se celebri el referèndum, però no hi ha passos premeditats perquè tot dependrà del seu avenç", ha dit.
Bermúdez de Castro ha indicat que s'havia treballat en els 45+1 punts de Puigdemont, però aquest no havia volgut escoltar. Off the record ha ensenyat un mail als periodistes on hi hauria tals documents. Sobre això, fonts del govern espanyol insinuen que el diàleg seguirà amb la societat civil, si els líders independentistes no volen aparcar el dret a decidir. "Que no hi hagi foto no vol dir que la vicepresidenta i jo no truquem sovint a personalitat d'allà" ha reblat el portaveu.
Curiosament, aquest ha negat que el 9-N fos un referèndum, sinó una "consulta", per bé que Homs, Rigau, Mas i Ortega estan encausats pel mateix.