Amb la campanya de vacunació avançant a velocitat de creuer, a les portes de la sortida del túnel de la Covid, el Govern, els sindicats i la patronal han presentat aquest dilluns un acord per mobilitzar més de 1.000 milions d'euros en ajuts directes a treballadors i les empreses que més han patit les conseqüències de les restriccions d'activitat derivades del confinament i l'estat d'alarma.
"Sóc conscient que són insuficients, però no les hem de menystenir", ha ressaltat el president, Pere Aragonès, durant l'acte organitzat al Palau de la Generalitat per donar a conèixer els detalls del document. L'acompanyaven els secretaris generals de CCOO i la UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, i els presidents de Foment i PIMEC, Josep Sánchez Llibre i Antonio Cañete i els consellers d'Empresa, Roger Torrent, i d'Economia, Jaume Giró. Tots ells són signants del pacte.
El punt de partida de l'acord és la confiança que "l'economia inicia la recuperació", amb un però, que "si bé hi ha sectors que estan evolucionant de forma positiva, altres han sofert greus i molt greus conseqüències i trigaran a recuperar els nivells anteriors a la crisi sanitària, de la mateixa manera que una part molt important de la població treballadora de Catalunya segueix en situació derivada d’un ERTO o en prestació extraordinària de desocupació en base a la contractació com a fix discontinu".
És en base a aquesta realitat que govern i agents socials han dissenyat un pla d'actuacions "orientades a reduir la desigualtat en la recuperació, i donar suport a la sortida d’aquesta crisi i impulsar la subsistència del teixit productiu". Les mesures planificades es divideixen en dos grans blocs, detallats a continuació.
Ajuts directes a empreses i autònoms
Aquest paquet compta amb 993.282.410 d’euros i fixa com a referent el Reial decret 5/2021 del govern de l'Estat. Es tracta d'ajuts destinats a empreses i persones treballadores autònomes, amb residència fiscal a Catalunya. La intenció és reduir l'endeutament del sector privat a proveïdors i altres creditors, així com els costos fixes pendents, sempre que siguin entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021.
Els criteris els regula el govern espanyol, però s'amplia a 96 sectors addicionals, amb una previsió de cobertura de 189.861 empreses i professionals. És a dir, se'n poden beneficiar tots aquells que formin part de l'annex del Reial decret adjunt a l'enllaç anterior, concretament aquells que hagin experimentat un descens de més del 30% en l'any 2020 respecte 2019. A banda, però, s'estableix una convocatòria extraordinària per aquells sectors que hagin vist reduïda de forma significativa la seva facturació per causa directa o indirecta de la crisi sanitària, sempre que es puguin considerar de la cadena de valor dels sectors d’activitat que hi són inclosos.
Aquesta setmana es publicarà l'ordre i començaran les inscripcions per sol·licitar els ajuts a partir de la setmana vinent. L'import anirà entre els 3.000 i els 200.000 euros en funció de la tributació.
Treballadors en ERTO
Aquest apartat compta amb una dotació pressupostària de 60 milions d'euros. Es destina als treballadors afectats per ERTO de qualsevol activitat o persones amb un contracte fix discontinu perceptores de la prestació especial, que no s’han reincorporat plenament als llocs de treball, en el període que va de gener 2021 a maig 2021.
L'import percebut variarà en funció del temps de permanència en aquesta situació, d'acord amb uns trams estipulats per mesos. Així, per exemple, correspondrien 600 euros si s'hi ha estat tres mesos i 700 euros si la desocupació ha durat entre 4 i 5 mesos.
A la imatge principal, la presentació de l'acord. /. Jordi Bedmar