El govern espanyol aposta per dues vies per afrontar la crisi migratòria derivada de l’arribada de menors migrants a les Illes Canàries. És la conclusió que surt de la reunió que han mantingut aquest divendres a La Palma el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president canari, Fernando Clavijo. D’una banda, Sánchez ha promès 50 milions d’euros fins a finals d’any perquè Canàries pugui fer front les despeses de l’arribada i acollida de menors migrants. És la quantitat que figurava als pressupostos generals de l’Estat del 2022 i del 2023, però que aquest any no estan disponibles a causa de la pròrroga pressupostària. D’altra banda, els dos dirigents han coincidit en la necessitat de reformar l’article 35 de la llei d’estrangeria perquè l’acollida de migrants per part de les comunitats autònomes sigui obligatòria. La modificació es va intentar al juliol, però el Congrés li va barrar el pas amb els vots en contra del PP, Junts i Vox.

Després de la trobada entre Sánchez i Clavijo, que ha estat “productiva, fructífera i de bon to”, el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha reiterat que “l’única solució possible” és una modificació legislativa, que “exigeix que s’aprovi per majoria del Congrés”. Torres ha recordat que “altres mecanismes que no exigeixen vots al Congrés ja es van fer en el passat”, però no van funcionar. “Com que era voluntari, no va donar els resultats que es perseguien”, ha assenyalat, en referència a l’aprovació d’un reial decret el 2018. El ministre ha apel·lat, novament, a la “negociació permanent” per aconseguir la reforma de la llei, ja que la competència en menors és de les comunitats autònomes, tal com figura a la Constitució i als estatuts d’autonomia. “El govern espanyol no pot derivar menors a altres comunitats i donar-los la tutela perquè està fora del marc constitucional, i per això cal canviar la llei”, ha argumentat.

I quin és el camí? Àngel Víctor Torres ha relatat que Pedro Sánchez i Fernando Clavijo “han compartit la necessitat de continuar avançant perquè se sumi el PP a aquest suport”. A més, ha indicat que el govern espanyol “no ha trencat” el contacte amb els grups parlamentaris al llarg del mes d’agost amb l’objectiu de “poder continuar el setembre i que la modificació de la llei sigui una realitat”. Preguntat per la possibilitat que la modificació de la llei d’estrangeria es pugui aprovar mitjançant un reial decret llei, ha indicat que durant la reunió és una qüestió que no s’ha abordat i ha puntualitzat que, igualment, un reial decret llei requeriria la convalidació en el Congrés. “S’ha parlat d’aconseguir prou suports”, ha afegit, i ha al·ludit a la necessitat d’articular el mecanisme legislatiu “més ràpid i urgent que garanteixi la seva aprovació i execució immediata”.

 

“Espero que el PP es col·loqui al costat de la solució i no del problema”

Per aconseguir l’objectiu, Ángel Víctor Torres s’adreça directament al PP. El ministre desitja que els populars es col·loquin a la “solució històrica” de trobar una sortida, que requereix canviar l’article 35 de la llei d’estrangeria, i que “no passin a la història dient que van ser un dels partits que ho va impedir”. “Espero que el PP es col·loqui al costat de la solució i no del problema, al costat de l’acord i no de les dificultats”, ha afegit. Torres ha posat en relleu que el text que van aconseguir després d’un any treballant-hi “no s’havia aconseguit abans” i ha defensat que el partit amb el qual el govern espanyol “més va parlar i més documents va intercanviar” va ser el PP. En canvi, ara els populars han registrat una proposició no de llei amb el seu pla migratori i la Moncloa “n’ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació”. “Si volem caminar en propostes constructives, els passos han de ser uns altres”, ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!