Reporters Sense Fronteres (RSF) ha alertat que el pla del govern espanyol contra la desinformació "és una amenaça potencial" a la llibertat de premsa. L'entitat ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez en un comunicat que concreti el seu pla contra la desinformació aprovat i publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE).
Segons la norma, el govern monitorarà les xarxes socials per trobar notícies falses i adoptarà mesures de represàlia quan comprovi que rere una campanya de desinformació contra Espanya s'hi troba un país estranger. Davant d'això, l'entitat ha assegurat a l'executiu que no li correspon decidir què és desinformació i ha avisat que vigilarà la seva implementació.
L'entitat ha lamentat que la norma contempla la posada en marxa de campanyes de comunicació per contrarestar maniobres de desinformació, però deixa en mans d'una comissió formada per membres del govern espanyol, "amb unes atribucions que tampoc estan clares", la decisió sobre el que és i no és desinformació, "una prerrogativa que RSF condemna taxativament".
L'organització fa anys que denuncia a tot el món l'amenaça de la llibertat de premsa que suposa l'aprovació de legislacions "amb dues de les principals característiques presents al procediment que acaba d'aprovar el govern de Pedro Sánchez", com són l'ambigüitat i la imprecisió de les mesures, l'àmbit d'aplicació i actors involucrats, i també la potestat governamental de decidir què és la desinformació.
Ingerències d'altres països
Tanmateix, ha destacat que després de l'allau de crítiques que ha rebut la norma, el govern ha recalcat que el text només està adreçat a les ingerències de països tercers, especialment quan afecten la seguretat nacional i els processos electorals. Però l'organització ha subratllat que aquestes amenaces només apareixen "de forma explícita" en un dels nivells d'actuació de la norma, per tant "no es pot excloure que suposades campanyes de desinformació espanyoles es puguin veure afectades".
L'entitat ha remarcat també que el text contempla la involucració en la lluita contra la desinformació a agents de la societat civil com els mitjans de comunicació, plataformes digitals, sector acadèmic i ONG, "però tampoc concreta de quina manera". Així, RSF ha considerat que no només les accions contra ingerències de països tercers s'haurien d'inscriure a l'àmbit de seguretat nacional i no involucrar la Secretaria d'Estat de Comunicació, sinó que també troba a faltar que en una iniciativa contra la desinformació no hagin estat consultats els actors de la societat civil abans de la seva redacció.
RSF ha demanat al govern espanyol que "demostri el seu compromís amb la transparència", i l'ha desafiat a publicar dades sobre campanyes de desinformació que hagi detectat contra Espanya. Així, tot i l'aval obtingut per la Comissió Europea, RSF ha considerat que la norma "segueix sent imprecisa i potencialment perillosa" per a llibertats fonamentals com la d'informació i expressió.