Els comuns no assistiran a l'entrega de la Medalla d'Or del Parlament al Monestir de Montserrat que se celebrarà aquest dimarts a la cambra catalana en el marc dels actes de la celebració de la Diada nacional de Catalunya. En un comunicat, el partit liderat per Jéssica Albiach ha justificat la seva decisió denunciant que el Monestir de Montserrat és "una institució que ha callat davant dels abusos i que no ha reparat les víctimes". En la passada legislatura, aquest partit va presidir la Comissió d'Investigació sobre la pederàstia a l'església i ara reclamen que es torni a constituir. 

El president del Parlament, Josep Rull, va comunicar el 9 de juliol la decisió d'atorgar al Monestir de Montserrat la Medalla d'Or del Parlament, coincidint amb la celebració del mil·lenari d'aquesta institució. Pocs dies després, víctimes d'abusos sexuals van acusar la cambra catalana d'un acte de "violència institucional" i "retraumatitzar" les víctimes amb la concessió d'aquesta medalla. L'encarregat de denunciar-ho va ser Enric Soler, víctima d'abusos per un membre d'aquesta institució, després de registrar una carta a la cambra on demanaven a la Mesa que reconsiderés la decisió. "L'Abadia pot haver fet moltes coses, però una de les que també ha fet és ser la zona zero de la crisi de la pederàstia clerical al país", afirmava en roda de premsa, lamentant que aquest reconeixement suposa "premiar conductes profundament perilloses per al benestar de la infància". 

Participació en la comissió d'investigació 

Després de la polèmica generada per la reacció de les víctimes, la Mesa del Parlament va rebutjar per unanimitat revocar la seva decisió. Fonts de l'organisme asseguraven que si bé hi ha hagut "episodis gravíssims" d'abusos, Montserrat és "una institució mil·lenària". Així, tot i condemnar i reprovar tots els abusos que han tingut lloc dins l'Església, la Mesa remarcà que l'Abadia va ser "una de les poques institucions religioses" que es va avenir a participar en la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església.

Tret de sortida a la celebració del mil·lenari

Aquest dissabte, l'abadia de Montserrat va donar el tret de sortida a la celebració del seu mil·lenari, que se celebra el 2025. En un acte a la Basílica de Santa Maria, on es congregaren autoritats religioses, polítiques i civils, va començar la commemoració d'aquest espai benedictí, representant de l'espiritualitat a Catalunya. "Són mil anys de permanències i de canvis, de servir el país quan el país ho ha requerit i acollir qualsevol que vulgui venir amb el cor obert", es va defensar durant la cerimònia, que va servir per rememorar el pas del temps al monestir, testimoni de la història de Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!