El president Carles Puigdemont ha participat en la reunió de rellançament de la Plataforma de Diàleg Unió Europea-Catalunya que es celebra aquest dimarts Brussel·les.
La plataforma -constituïda el 2017 per a 26 eurodiputats de 6 partits europeus per promoure el diàleg entre Catalunya i la Unió Europea- s'ha tornat a reunir amb la repressió política a Catalunya com a punt de discussió sobre la taula.
Els assistents han reclamat la necessitat que el Parlament Europeu faciliti una "solució democràtica" que es basi "en l'autodeterminació".
En la trobada, a més de Puigdemont, hi ha participat el també eurodiputat electe de JxCat Toni Comín, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba i l'eurodiputat flamenc Mark Demesmaeker, entre d'altres.
Great attendance for the relaunch of the @EUCat_Dialogue in the @EP_Belgium, together with president @KRLS and minister @toni_comin. The EU-Catalonia Dialogue Forum will again be a strong voice denouncing the political repression in Spain. All my support! pic.twitter.com/BLOeyIEf52
— Mark Demesmaeker 🎗 (@markdemesmaeker) October 8, 2019
Hoxe constitúese de novo no #ParlamentoEuropeo o grupo @EUCat_Dialogue denunciando a situación dos #presospolitics cataláns, coa presenza de eurodeputad@s de 5 grupos parlamentares, ás portas da inminente sentencia. pic.twitter.com/Oyq3vedRzn
— Ana Miranda (@anamirandapaz) October 8, 2019
La plataforma també ha instat a l'Eurocambra i a les autoritats espanyoles a garantir els drets civils i polítics dels eurodiputats elegits el 26-M democràticament i que han estat vetats per complir el seu mandat: Puigdemont, Junqueras i Comín.
La Plataforma de Diàleg UE-Catalunya té l'objectiu, segons consta en el seu manifest fundacional, de promoure el diàleg i una solució política del conflicte entre Catalunya i Espanya. Aquesta solució es vol basar en valors i principis democràtics i té en compte el dret a l’autodeterminació.
Els eurodiputats membres han mostrat la seva preocupació per haver arribat "a aquest punt de conflicte polític sense un procés de diàleg entre institucions".
En el context de la imminent sentència del judici al procés, la plataforma considera que la condició de presó preventiva des de novembre de 2017 és injustificada i, "això només ha agreujat la situació".
60.000 signatures al Parlament holandès
Per avui dimarts també està previst que la Comissió d'Afers Europeus i la Comissió d'Afers Exteriors de la Segona Cambra del Parlament neerlandès rebin la petició que el Parlament holandès debati i intervingui en l’alliberament dels presos i preses polítiques a Espanya.
La petició anirà acompanyada de més de 60.000 signatures. El lliurament es farà comptant amb una representació de l’Assemblea Nacional Catalana dels Països Baixos.