El franquisme continua viu. Almenys, la gent que l’enyora. 86 anys després del final de la Guerra Civil, encara hi ha entitats i persones que reivindiquen i defensen la figura de Francisco Franco. I ara ha emergit una plataforma que es dedica obertament a enaltir el dictador per contrarestar els actes impulsats per la Moncloa amb motiu del 50è aniversari de la mort de Franco. “Com deia el caudillo, ells ho tenen tot menys la raó, nosaltres tenim la raó. I aquí som per intentar lluitar en contraposició als actes que planifiqui el govern espanyol”, ha recalcat Álvaro Romero, impulsor de la Plataforma 2025. I aquest 1 d’abril, coincidint amb el final de la Guerra Civil, partidaris i entitats defensores de Franco s’han reunit a Madrid per celebrar “sense por, sense complexos ni mitges tintes” el dia en el qual “va triomfar l’Espanya que es va negar a desaparèixer sota les grapes del totalitarisme que avui ha tornat a l’escena” i “va recuperar la pau, l’estabilitat i la llibertat que l’esquerra reaccionària li havia arrabassat” (per cert, aquest matí un diputat de Vox també ha celebrat el triomf de Franco al parlament balear).

Són paraules que ha pronunciat Javier García Isac, que ha fet un discurs qüestionant la Transició i arremetent amb duresa contra el PSOE. “Ara els botxins ens diuen qui hem d’honrar i qui hem d’homenatjar”, ha verbalitzat davant unes 80 persones i alguna samarreta amb la bandera franquista. A l’entrada, els assistents eren rebuts per símbols de la dictadura i un grapat de banderes de l’àguila i de la Falange. I no s’ha quedat aquí. “Gairebé 90 anys després, els mateixos que van provocar aquella tragèdia, els hereus ideològics dels qui van sembrar l’odi i la sang, volen esborrar aquesta data de la nostra memòria col·lectiva i pretenen reescriure la història per convertir els botxins en víctimes i els llibertadors, en tirans”, ha reiterat, obviant, entre moltes altres coses, la persecució a la dissidència política i la negació de drets que va promoure el règim de Franco. 

Així mateix, ha demanat que s’il·legalitzi al PSOE: “L’existència d’Espanya és incompatible amb l’existència del PSOE, hem de lluitar per aquesta il·legalització”. “Vam tenir una generositat immensa deixant que es reintegressin a la vida política [en la Transició]”, ha afirmat. “Vam cometre un immens error permetent que el PSOE, un partit criminal amb les mans tacades de sang i culpable de la Guerra Civil, es reincorporés a la vida política, que ingenus vam ser”, ha insistit. “El general Franco guanya per golejada els miserables del PSOE”, ha afegit més tard. “Mentre l'esquerra reivindica el pitjor de la nostra història, nosaltres continuarem defensant el millor. Més que reivindicar el passat, estem reivindicant la veritat, la que volen manipular els que van provocar la Guerra Civil”, ha reblat. Al final de l’acte, ha sonat l’himne d’Espanya, que ha estat corejat pels assistents amb la lletra franquista que va elaborar José María Pemán el 1928 per encàrrec de José Antonio Primo de Rivera i que es va continuar utilitzant durant el franquisme. Al final de tot, els assistents han tancat la commemoració amb crits desacomplexats a favor de Franco i salutacions feixistes.

 

“Seria més honrat anomenar-lo Jack l’Esbudellador que Lluís Companys”

Encara n’hi ha més. Javier García Isac també ha parlat de Lluís Companys. S’ha referit a qui va ser president de la Generalitat entre el 1936 i el 1940 i va ser afusellat pel règim de Franco (sent l’únic president d’un govern elegit democràticament que va morir executat), com a “carnisser de Montjuïc”. “Seria més honrat anomenar-lo Jack l’Esbudellador que Lluís Companys”, ha afegit. Per cert, Juan Chicharro, el president de la Fundació Francisco Franco, ha carregat contra la llei de memòria democràtica aprovada fa un parell d’anys i ha retret que “imposa una veritat històrica per llei, una cosa que no passa ni a Corea del Nord” i “retalla drets fonamentals de les persones”.

“No ens acovardeixen ni les seves cancel·lacions, ni les seves multes, ni els murs de les seves presons"

Tot això arriba després del manifest impulsat per la Plataforma 2025, que és un cant a favor del franquisme. “Nosaltres, espanyols agraïts a Francisco Franco, volem alçar la nostra veu”, comença el text, que presenta al dictador com un “soldat heroic”, com “l’espasa més neta d’Europa”, com un “cristià exemplar” que “va propiciar la veritable reconciliació entre els espanyols” i com un “home bo” que “va morir perdonant i demanant perdó”. El manifest, signat per 1.500 persones, elogia que Franco “va aixecar” Espanya al llarg d’una “pròspera i prolongada pau com mai no ha viscut” i amb una administració “honrada, austera i eficaç” que va col·locar l’estat al “mateix nivell de les nacions més avançades del món”. Les entitats promotores neguen que Franco executés ningú malgrat les múltiples evidències històriques que ho acrediten.

“Va ser també un Estat social, sense l’odi i el parasitisme d’esquerra, dirigit a protegir i dignificar els treballadors espanyols [i que pretenia] propiciar la pau, la prosperitat i el bé comú”, afegeix el manifest. El document acaba plantant cara a la llei de memòria democràtica i a la voluntat del govern espanyol de posar fi a l’exaltació del franquisme: “No ens acovardeixen ni les seves cancel·lacions, ni les seves multes, ni els murs de les seves presons. Ni tan sols les seves cunetes, a les quals voldrien tornar a foragitar-nos si poguessin”, conclou.

 

Envien un llibre que parla dels “50 anys de mentides” sobre Franco als 350 diputats del Congrés

La mateixa plataforma ha enviat als 350 diputats del Congrés un llibre titulat 50 anys de mentides sobre Francisco Franco. Segons defensa l’entitat, és una obra que “desmunta, punt per punt, les falsedats històriques construïdes entorn de la figura de Franco” amb la voluntat de “defensar la veritat davant la manipulació”. Davant d’aquesta acció, Esquerra Republicana denuncia la “inacció” de la Moncloa amb “l’apologia del franquisme” i exigeix respostes sobre les “mesures per dissoldre” la Fundació Francisco Franco i “prevenir actes similars en el futur”. “Aquesta nova exaltació del franquisme no és un fet aïllat, sinó la continuació d’una tendència perillosa que es repeteix any rere any amb total impunitat, mentre el govern espanyol continua sense prendre mesures efectives”, lamenta el diputat Francesc-Marc Álvaro, que considera que aquesta “permissivitat” de la Moncloa és una “humiliació per a les víctimes del franquisme i un retrocés en la lluita per la memòria democràtica”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!