Plataforma per la Llengua ha exigit al govern espanyol que esvaeixi "els dubtes" als estats membres sobre l'oficialitat del català a la Unió Europea per aconseguir que el 24 d'octubre, dia que se celebrarà la pròxima reunió del Consell d'Assumptes Generals, la proposta rebi el vistiplau del Consell de la Unió Europea. Així ho han demanat la directora de l'entitat, Rut Carandell, i el responsable de la campanya per l'oficialitat del català a la UE, Pol Cruz-Corominas, després que s'hagi ajornat la votació d'aquest dimarts a causa de les reticències mostrades per la majoria dels països.
L'entitat ha valorat positivament el "desplegament gradual" que ha proposat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, prioritzant l'oficialitat del català a la UE per davant del gallec i l'euskera per tal de superar les discrepàncies dels estats. Tot i això, la directora de Plataforma per la Llengua ha apuntat que "cal concretar terminis". "Deixar obert el desplegament, sense una concreció de terminis, no ens ajuda", ha subratllat Carandell, que ha demanat a Albares que aclareixi aquesta qüestió al llarg del dia d'avui.
L'organització considera que l'Estat té "tota la capacitat" per proporcionar la informació que requereixen les delegacions i ha exigit fer-ho "de pressa" per complir-ho abans de la pròxima reunió d'Assumptes Generals del Consell de la UE. "Demanem que facin la seva feina, que la facin de pressa, i creiem que hi ha tots els arguments legals, econòmics i socials perquè el català esdevingui la 25a llengua oficial", ha assenyalat Carandell, que també ha remarcat que després de la reunió d'aquest dimarts estan "una mica més bé que ahir perquè no s'ha produït cap vet". Per la seva part, Cruz-Corominas ha apuntat que la sol·licitud d'informació per part dels estats no ha de servir "d'excusa" per anar "més enllà del 24 d'octubre" en la votació per oficialitzar el català.
La campanya SayYes
En la valoració, Plataforma per la Llengua ha destacat la campanya SayYes i ha remarcat "el seu èxit". "El ministre finlandès ha comparegut en català per donar explicacions, la pressió popular i ciutadana s'ha fet sentir als països nòrdics, també a Finlàndia", ha assegurat el responsable de l'acció, Pol Cruz-Corominas. En aquesta línia, ha recordat que l'objectiu principal era fer saber als membres de la UE que "10 milions d'europeus" estarien "molt atents" de què passa amb el català. "La seva decisió respecte al català impacta en la visió que hi pot haver del seu estat al nostre país", ha afegit Cruz-Corominas.