El debat electoral de TVE de diumenge encara porta cua. La Plataforma per la Llengua ha condemnat l'actitud supremacista de la cadena pública estatal davant la decisió que el debat dels candidats a les eleccions al Parlament es fes en castellà i ha denunciat l’actitud alliçonadora del presentador, que es va dedicar a fer retrets als candidats que van optar per expressar-se en català i va pressionar-los reiteradament perquè es passessin al castellà.
La Plataforma també ha denunciat que els espectadors del País Valencià, les Illes Balears i la Franja de Ponent no poguessin seguir les intervencions dels candidats en català, sinó que van haver de sentir la traducció simultània que va habilitar-se en castellà, "d’acord amb l’obsessió habitual que mostra la política espanyola per fragmentar la llengua catalana".
Contrària a la legislació
L'entitat sosté que TVE, una televisió que també paguen els catalans, va mostrar una actitud que no solament és supremacista sinó que també és contrària a la legislació vigent. Així, entre altres normes, recorda que la Constitució espanyola estableix que els mitjans de comunicació estatals han de respectar el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d’Espanya. L'obligació de ser pluralista, apunta la Plataforma, va ser ignorada per TVE en programar un debat de candidats a les eleccions al parlament conduït per un presentador, Xabier Fortes, que no sabia català i que va assetjar els polítics, que van exercir el dret a expressar-se en la llengua pròpia del seu país.
En aquest context, l'ONG del català valora positivament la decisió dels candidats de JxCat, ERC, Catalunya en Comú, la CUP i el PDeCAT d’expressar-se en català "tot i el context hostil". Igualment, agraeix i compateix les queixes que van fer públiques els treballadors de TVE a Catalunya sobre el format del debat.
De la mateixa manera, condemna els partits que van retreure els candidats l'ús del català, com ara Carlos Carrizosa, de Ciutadans, que va indicar que la seva decisió demostra “odi a Espanya”. També carrega contra la diputada de la formació taronja, Sonia Sierra, que va titllar la decisió dels candidats que van utilitzar el català de “provinciana” i “mal educada”.