Plataforma per la Llengua ha presentat al·legacions contra la nova proposta del Ministeri d'Universitats que modifica el pla d'estudis dels graus d'Educació Infantil i Primària perquè redueix la presència de la llengua catalana. L'entitat va presentar un total de sis al·legacions contra les ordres ministerials a través de les delegacions de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i ara ha denunciat que el Ministeri d'Universitats ha respost dos dels correus indicant que els elimina sense haver-los llegit.
Plataforma per la Llengua titlla de "centralista" la proposta del Ministeri d'Universitats
L'ONG del català va presentar el passat dijous 16 de març al·legacions contra la proposta que redueix a un terç els crèdits dedicats a la formació lingüística i que a més, s'haurien de repartir entre crèdits de català i crèdits de castellà. Actualment, a les quinze universitats dels territoris de parla catalana dediquen, de mitjana, uns 36 crèdits a les llengües i a la didàctica de les llengües, dels quals entre 18 i 30 són de català o de didàctica de la llengua impartits en català. D'aquests 36 crèdits de llengües, es passaria a 12 crèdits, la meitat dels quals serien per a la llengua castellana i l'altra meitat per a l'altra llengua oficial, d'acord amb un article que així ho especifica. Aleshores, les assignatures de català o de didàctica de la llengua impartides en català passarien de ser entre 18 i 30 crèdits a ser-ne 6.
Plataforma per la Llengua ha titllat la proposta de "centralista i poc sensible a la diversitat lingüística de l'Estat" i ha advertit que una regulació homogènia a tot l'Estat espanyol suposaria un envaïment de les competències de les comunitats autònomes amb llengua cooficial fixades a la legislació educativa. En aquest sentit, ha apuntat que si els sistemes educatius dels territoris de parla catalana tenen el català com a llengua vehicular o com a llengua d'ús majoritari, no té sentit que la formació lingüística dels mestres sigui la mateixa que la dels territoris en què la llengua pròpia és el castellà.
Davant aquesta situació, l'entitat va decidir presentar al·legacions perquè el Ministeri d'Universitats retiri la proposta, però s'ha trobat amb què han eliminat dos dels sis correus enviats. En concret, un enviat per la delegació de Catalunya i un per les Illes Balears. La plataforma ha denunciat que és un fet "que demostra molt poc respecte envers les aportacions que pot fer la societat civil en els nous textos legals" i ha demanat explicacions al govern espanyol, a través de preguntes escrites registrades per la diputada Mariona Illamola, de Junts per Catalunya, per haver respost que eliminava els correus sense llegir-los.