Les dades que aquest matí ha fet públiques el Govern de la Generalitat a través de l'Enquesta d'Usos Lingüístics (segons la qual només un terç dels catalans utilitzen el català com a llengua habitual) no han sorprès gens ni mica a Plataforma per la Llengua. El president i la vicepresidenta de l'entitat, Òscar Escuder i Mireia Plana, han explicat en roda de premsa que aquestes xifres, que com preveien "no són bones", demostren que el català es troba en una situació d'emergència lingüística multifactorial, alhora que també han proposat diverses situacions perquè el català surti d'aquest sotrac.
De fet, esperen que les dades reveladores de l'Enquesta d'Usos Lingüístics es converteixin en una oportunitat perquè "tothom s'impliqui decididament a favor de la llengua" i que el "xoc" ajudi a "posar fil a l'agulla". Escuder ha criticat també alguns dels aspectes metodològics de l'enquesta: per un costat, que es consideri parlant secundari de la llengua aquell que utilitzi en un 1% el català i també que les dades que s'han fet públiques avui siguin, en molts casos, del 2023: "És com fer un tractament a un pacient a partir d'una analítica que li vas fer dos anys enrere".
Deixar d'amagar la llengua i mantenir-la
Entre els cinc camins que plantegen des de l'entitat per ajudar al fet que la llengua surti de la situació d'emergència en la que es troba immersa amb la pèrdua sostinguda de parlants habituals, destaca una demanda de més compromís per part de les administracions. Per això, la vicepresidenta Mireia Plana ha demanat al Govern en general i al conseller Francesc Xavier Vila en particular, que abandoni el "cofoisme", que consideren, ha demostrat en la presentació de les dades, ja que respecte de l'última enquesta, feta pública el 2018, s'ha empitjorat en tres factors clau: menys parlants habituals, menys sentiment i menys interès per millorar o aprendre l'idioma. Per això, la primera mesura que proposen passa per exigir a les institucions un "compromís real amb la llengua". "Només amb bones paraules no millorarà la seva situació, també calen fets", ha reclamat. A més, també els ha demanat que defensin el model de la immersió lingüística i, sobretot, que la facin complir.
Des de Plataforma per la Llengua també han reclamat als catalanoparlants que abandonin hàbits que resulten nocius per la llengua, com ara utilitzar un altre idioma, sovint el castellà, davant persones que sospiten que no són catalanoparlants i canviar la llengua. "Si els parlants de català l'amaguen, difícilment els que no el parlen habitualment ho faran", ha reflexionat. "En un context en què la llengua està minoritzada, la legislació ha fet que sigui redundant i els catalanoparlants canvien al castellà a la mínima, és difícil que els immigrants s'hi familiaritzin", ha afegit la presidenta de l'entitat, que ha demanat fugir de receptes simplistes per un problema molt complex.
Presentació de la campanya "decantem la balança a favor del català"
Coincidint amb aquesta jornada on la baixada de l'ús del català ha estat protagonista davant les dades revelades per l'Enquesta d'Usos Lingüístics, la plataforma ha presentat la campanya "Decantem la Balança pel català", amb la qual volen mobilitzar la ciutadania i activar-la per fer font a la situació d'emergència de la llengua.