El president Carles Puigdemont ho ha demanat i la majoria independentista del Parlament ha respost. Junts pel Sí i la CUP han sol·licitat la celebració d'un ple específic, que tindria lloc dijous al matí, “per analitzar l'agressió institucional que suposa l'aplicació del 155”. També han dirigit una petició a la comissió d'Afers Institucionals, perquè aquest dimarts hi compareguin els senadors de designació autonòmica que divendres estaran en el ple del Senat. També demanaran durant el dia d'avui a la Mesa que presenti accions jurídiques, “administratives però també penals”, contra l'acord del Consell de Ministres sobre el 155, que “podria haver incorregut en delictes”.
Concretament, la Junta de Portaveus ha acordat que dijous —sense concretar l'hora— se celebrarà un debat general “sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya i els seus efectes possibles”. S’emparen en l’article 153.4 del reglament del Parlament, i els punts del guió de Junts pel Sí i la CUP són els següents:
- Anàlisi de la situació actual i antecedents
- L’oferiment de diàleg i la mediació com a instrument de resolució de conflictes
- Ressò i efectes de la situació actual a Catalunya en la comunitat internacional
- Valoració i efectes de l’aplicació, si s’escau, de l’article 155 de la Constitució espanyola
- Propostes i actuació del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya davant la tramitació i aplicació per part de l’Estat espanyol de l’article 155 de la Constitució espanyola
El president del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas, no ha volgut més detalls sobre la concreció d’aquest ple. Tampoc si es votarà cap resolució o declaració. Ha recordat que el president Carles Puigdemont va assegurar que seria el Parlament qui determinés la resposta. “Que sigui el ple, on rau la sobirania, que decideixi quina ha de ser la resposta, i si ha d’incloure una part resolutiva”, ha insistit Corominas.
En aquest sentit, Lluís Corominas ha denunciat que l’aplicació de l’article 155 és un “cas de violència institucional” i que el govern espanyol només busca la confrontació. “Jurídicament se salten la seva Constitució, que no es podia traspassar”, ha criticat. Ha advertit que, si l’Estat continua endavant amb la intervenció de l’autogovern, “faran el conflicte més gran”.
El president de JxSí ha carregat contra la “posició d’extrema dreta” del Partit Popular, l’"anticatalanisme” de Ciutadans i la col·laboració dels socialistes. En aquesta línia, ha volgut dirigir-se al PSC, de qui ha dit que “haurà d’escollir entre el PSOE o defensar les institucions catalanes, entre el partit o el país”.
Funcionament del ple
El reglament estableix que el debat es pot iniciar amb la intervenció d'un representant dels grups proposants, per un temps màxim de mitja hora per exposar els motius de la petició. A continuació, sense límit de temps, intervindrà el president Carles Puigdemont i, si és el cas, els membres del Govern a qui ho encomani.
Després d'aquestes intervencions, el ple es podrà suspendre breument. A la represa, és el torn dels representants de cada grup parlamentari, per un temps de trenta minuts cadascun. Si el president o el Govern responen, els representants tindran deu minuts de rèplica. Si Puigdemont o l'executiu tornessin a intervenir, obririen el darrer torn per als grups, de cinc minuts.
En acabar el debat, els grups podran presentar propostes de resolució, que podran transaccionar. La Junta de Portaveus ha acordat que cada grup en pugui presentar tres. Un cop represa la sessió, el ple debatrà i votarà les propostes. S'aproven per majoria simple, amb més vots a favor que en contra.
Senadors en comissió
Els dos grups independentistes també han presentat un altre escrit, dirigit a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament, perquè aquest dimarts, a partir de les sis de la tarda, convoquin una sessió on compareguin tots els senadors designats pel Parlament que divendres vinent participaran en el ple del Senat que ha d’aprovar les mesures del 155 proposades pel govern espanyol. Entre aquests senadors hi ha l’expresident José Montilla i el president del Partit Popular Català, Xavier García Albiol.
Finalment, Junts pel Sí i la CUP també dirigiran un escrit de la Mesa durant el dia d’avui, perquè “presenti totes aquelles accions jurídiques” contra l’acord del Consell de Ministres de dissabte passat “per defensar les institucions catalanes”, en especial el Parlament de Catalunya. Aquestes accions seran “administratives però també penals”, perquè consideren que el govern espanyol podria haver “incorregut en delictes” i haver-se saltat la Constitució espanyola i l’Estatut.
Corominas ha fet una crida a defensar per mitjans pacífics i democràtics les institucions catalanes. Aquestes institucions, ha advertit el dirigent de Junts pel Sí, “no són propietat del monarca borbó ni del president Rajoy”.