Carambola d’últim minut. El popular Xavier García Albiol ha recuperat l’alcaldia de Badalona cinc anys després d’haver-la perdut. Tot i que en les últimes hores s’havia intentat un pacte in extremis entre els grups d’esquerres i progressistes, que passava per una alcaldia compartida entre Dolors Sabater i el socialista Rubén Guijarro, finalment les negociacions han fracassat i Albiol ha estat escollit alcalde perquè va ser el grup més votat en les passades eleccions. 

En un ple d'infart fins a darrera hora, Albiol ha obtingut 11 vots, mentre que Dolors Sabater n'ha obtingut 10 i el PSC se n'ha quedat amb 6. ERC (3), els comuns (2) i JxCat (1) han donat suport finalment a Sabater, malgrat que havien estat tots molt durs i crítics amb l'exalcaldessa per no haver donat finalment el seu vistiplau a l'acord proposat pels socialistes d'alcaldia compartida, que la resta de partits sí que han signat.

Els comuns fins i tot han demanat la dimissió de Sabater, a qui han acusat de "trair" els votants i de cometre un "error històric" i un "suïcidi polític", de manera similar a com s'ha expressat el PSC, que ha defensat que la líder de Guanyem és la "culpable" del desenllaç i li ha demanat "responsabilitats". També des d'ERC han avisat que se senten "decebuts" i que a partir d'avui "Dolors Sabater ja no té la confiança" del seu partit, malgrat que es van presentar junts a les eleccions i després es van separar en dos grups municipals. 

Albiol, visiblement emocionat

El ja nou alcalde popular ha recollit la vara d'alcalde entre llàgrimes i molt emocionat. Fins al final de la votació, Albiol veia fet un pacte dels partits progressistes i d'esquerres, que finalment no ha estat possible. En el seu primer discurs ja investit alcalde, Albiol ha defensat que és "més militant de Badalona" que del seu partit i ha assegurat que no utilitzarà l'Ajuntament de manera "partidista" i per una "ideologia". A més, ha defensat que acabarà amb el que ha apuntat com "l'etapa més grisa" de la ciutat.


En plena crisi del coronavirus i dels seus efectes, el líder popular ha assegurat que "assumeix la responsabilitat més gran possible" i s'ha compromès a "deixar-se la pell" per la ciutat. Per això, ha demanat a la resta de grups que deixin enrere "l'etapa de confrontació de tots contra un" i treballin conjuntament pels "barris i veïns" de Badalona. "Si algú vol seguir així, no ens hi trobaran", ha defensat Albiol, que també ha volgut deixar clar que no demana un "xec en blanc", sinó "col·laboració" i "consens per tirar endavant els grans reptes de la ciutat". 

"Si vostès i jo parlem de política general, no ens posarem d’acord. Podríem discutir hores i hores sobre independència sí o no i, amb tota seguretat, no ens posaríem d’acord. Però estic convençut que la majoria de veïns no ens han votat perquè discutim sobre això. En canvi, si parlem del que necessiten els veïns i els barris, sí que ens podem posar d’acord en moltes coses. Això és el que esperen els veïns", ha defensat Albiol en un discurs en què també ha destacat els grans projectes urbanístics de la ciutat. El popular no té majoria absuluta i, per tant, necessitarà acord per tirar endavant aquests projectes

Les esquerres es tiren els plats pel cap

Després de dies de negociacions contra rellotge i, un cop assumit que l'intent d'acord entre Guanyem i PSC havia fracassat, els diferents partits d'esquerres han exhibit en públic les seves discrepàncies. Una de les veus més dures l'ha entomat Aïda Llauradó, dels comuns, que ha defensat que era una "vergonya no arribar a un acord per sis mesos d'alcaldia" —en referència a la falta d'entesa pel repartiment del mandat entre PSC i Sabater— i ha assegurat que "qui es reivindicava com a nova política avui ha servit en safata el govern de Badalona al PP". Per això, ha demanat la dimissió de Sabater. 

De manera similar s'ha expressat Àlex Montornès, d'ERC, que s'ha mostrat "decebut" i que ha defensat que "ningú té dret a encallar-nos per una coma, per una frase o un termini de sis mesos". "Des d’avui Dolors Sabater ja no té la confiança d’ERC Badalona", ha avisat Montornès. Menys dur amb Sabater ha estat David Torrents, de JxCat, tot i que sí que ha lamentat no haver estat "capaços" d'arribar a un acord i ha assegurat que li cau "la cara de vergonya".

El PSC, per la seva banda, ha tret pit d'haver aconseguit signar un acord amb els 12 regidors progressistes, tret de Guanyem, i ha assenyalat Sabater com la "culpable" que finalment Albiol hagi esdevingut alcalde. En aquest sentit, la regidora Teresa González li ha demanat "responsabilitats" i ha defensat que el seu partit ha estat "generós" i que no acceptarà "lliçons de ningú". També ha acusat la líder de Guanyem de no haver estat capaç de dominar la seva formació i convèncer-los del pacte.

Finalment, la regidora Carme Martínez de Guanyem Badalona s'ha defensat de les crítiques i ha acusat la resta de grups de jugar a la "batalla pel relat" i a deixar Sabater com la "culpable" del desacord. "La culpa la tenim tots", ha exclamat Martínez en un discurs molt dur amb tots els partits d'esquerres i a qui ha posat molts deures de cara a refer les confiances i a construir noves aliances en el futur. "No es guanyen eleccions anant en contra de ningú. Tenim molta feina", ha defensat la regidora.

PSC-Sabater: què ha fallat?

Passades tres setmanes de la dimissió del ja exalcalde socialista de Badalona Àlex Pastor, després d'haver estat detingut per saltar-se el confinament, conduir begut i agredir un mosso d'esquadra, Badalona ha viscut aquest dimarts un nou ple d’infart. A escassos minuts de l’inici de la sessió, poca gent o ningú s’atrevia a dir qui seria l’alcalde. Després de diversos dies de negociacions fallides, PSC i Guanyem Badalona han intentat arribar a un acord en les últimes hores per tancar un pacte d'alcaldia compartida. Tot i això, les posicions enrocades entre els dos partits fins a l'últim minut han fet fracassar l'acord i Albiol finalment ha recuperat l'alcaldia. 

El principal escull ha estat el repartiment del mandat i la negativa de Guanyem a signar un acord ferm, en no poder sotmetre-ho a l’assemblea. Els socialistes han insistit fins al darrer instant en la proposta que van fer aquest dilluns al migdia quan van proposar 18 mesos de mandat per a Dolors Sabater i 18 per al socialista Rubén Guijarro. A més, demanaven tenir un document signat i vinculant abans del ple d'investidura. Des de Guanyem Badalona, però, insistien que no hi havia temps material de convocar una assemblea del partit i demanaven investir la seva candidata i seguir negociant posteriorment el repartiment.

A més, des del partit de l'exalcaldessa demanaven que el repartiment fos de dos anys per a Sabater i un per als socialistes, ja que consideraven que el PSC ja ha governat el darrer any la ciutat. 

A ningú se li escapa, però, que més enllà d'aquestes discrepàncies, que a simple vista podrien semblar serrells, hi havia tot un mar de desavinences, recels i confiances trencades des de fa molt temps que finalment han acabat fent impossible l’acord. Els socialistes van fer fora Sabater del govern municipal ara fa dos anys a través d'una moció de censura amb el PP i l'any passat van forçar-los a investir Àlex Pastor alcalde amb un xec en blanc. Uns errors que els de Sabater no estaven disposats a repetir. Les desavinences, finalment, han estat insalvables.

ERC, comuns i JxCat signen l’acord, Guanyem no

El PSC havia fet arribar un document d’acord als diferents grups progressistes de la ciutat en què proposava compartir l’alcaldia a parts iguals amb Sabater. ERC, comuns i JxCat han signat, però els quatre regidors de Guanyem no ho han fet. Per això, els socialistes han considerat que no hi havia pacte possible i han decidit presentar la seva pròpia candidatura, desembocant així en una divisió dels vots de l'esquerra i la victòria d'Albiol. 

Segons fonts de Guanyem, no han signat l'acord perquè "el PSC ha retirat una clàusula que donava poder a les assemblees de les respectives organitzacions per ratificar-lo passada la investidura".

WhatsApp Image 2020 05 12 at 12.00.14 (1)

El ple ha tingut lloc al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) i no a l'edifici històric de l'ajuntament per tal de garantir que pugui ser presencial i que es mantinguin les distàncies de seguretat pel coronavirus.