El ple de la investidura de Carles Puigdemont serà, finalment, el dia 30 i es farà en una sola jornada a diferència del que és habitual (dues jornades), segons ha informat El Matí de Catalunya Ràdio. Així doncs, es celebrarà un dia abans de la data límit, que és el dia 31. D'aquesta manera, s'evitaria que el Tribunal Constitucional pogués fer alguna cosa per evitar la investidura del president en funcions.
El president del Parlament, Roger Torrent, viatja avui a Brussel·les per reunir-se amb el candidat a la presidència de la Generalitat, una trobada que es farà a la delegació del govern de la Generalitat davant la Unió Europea. Puigdemont va retirar ahir al vot delegat i va assegurar des de Copenhaguen que no descartava tornar a Catalunya si Espanya no li posava traves i "sense amenaces".
"Treballo per tal de poder ser allà", va afirmar en una compareixença davant la premsa als passadissos del palau de Christiansborg després de subratllar que el millor senyal per a la "restauració democràtica" seria que pogués tornar amb normalitat del seu exili a Brussel·les i que els polítics empresonats poguessin sortir en llibertat.
Ara bé. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va explicar ahir que faran tot el possible perquè el president en funcions no pugui posar el peu a Espanya. "Evitarem que pugui entrar en el maleter del cotxe", ha arribat a assegurar.
Investidura telemàtica?
La Mesa del Parlament encara no ha abordat la possibilitat d’una sessió d’investidura a distància de Puigdemont i tampoc si accepta la petició de delegació del vot dels diputats a Brussel·les excepte Puigdemont, que aquest dimarts ha retirat la seva sol·licitud. Ara hi ha set diputats que són a la presó o a Brussel·les tenint en compte que Joaquim Forn ha decidit renunciar a l’acta de diputat per facilitar l’estratègia de defensa i poder sortir de presó.
En cas que en aquesta primera votació el president no fos escollit per majoria absoluta, és a dir com a mínim 68 diputats, es faria una segona votació en les 48 hores següents. Aquesta vegada només seria necessària la majoria simple dels vots, més a favor que en contra.
Si aquesta segona votació tampoc prospera, segons estableix el Reglament del Parlament, s’obriria un termini de dos mesos per intentar aconseguir els suports suficients per a un candidat. Passat aquest termini sense èxit, automàticament es dissoldria el Parlament i es convocarien eleccions.