La 33a edició de La Marató de 3Cat estarà dedicada a les malalties respiratòries. Això engloba tota mena de patologies que afecten al voltant de 2 milions de persones a tot Catalunya —més d'un terç de la població— per causes diverses com poden ser el tabaquisme o els efectes nocius de la contaminació i que ocasionen fins a 27 morts diàries. "Malgrat aquestes xifres, són malalties encara molt desconegudes i poc diagnosticades", avisen els organitzadors de la jornada solidària per recaptar fons, que enguany compta amb el lema "A ple pulmó".
Un any més, l'objectiu és el de captar fons per a la recerca científica, en aquest cas de les malalties respiratòries, i sensibilitzar la població sobre les seves causes, informar de símptomes i de quina manera fer prevenció. Es vol arribar a la ciutadania per millorar la salut respiratòria i incidir especialment entre els joves, per apartar-los del tabaquisme —incloent-hi el tabac, l’haixix, les xixes o els vàpers—, segons ha explicat la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, en la presentació d'aquesta 33a edició.
La pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabaquisme són algunes de les causes que fan que les malalties respiratòries tinguin cada vegada més afectació entre la població. Ja suposen la segona causa d’ingrés hospitalari a Catalunya i la tercera causa de mort. Només a Catalunya, moren cada dia 27 persones, 1 cada hora, d’una malaltia respiratòria. Segons explica el director de la Fundació La Marató de 3Cat, Lluís Bernabé, “moltes persones conviuen amb símptomes que no identifiquen com a malaltia i això fa que quan finalment hi ha un diagnòstic mèdic la malaltia ja està massa avançada”, i afegeix: “Això és el que La Marató vol revertir”.
Més enllà de les patologies derivades dels fums del tabaquisme i la contaminació, com assenyala la presidenta de la Societat Catalana de Pneumologia, la Dra. Carme Monasterio, “també hi ha malalties de causa infecciosa (bacteris, virus, fongs), immunitària i amb component genètic, que poden afectar tothom, i es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en la gent gran”. Hi ha al voltant de 350 malalties respiratòries, 71 de les quals són molt freqüents, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. No tan prevalents, però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi. Poques malalties respiratòries tenen cura i moltes es cronifiquen.
Una cançó protagonitzada pels pacients, familiars i sanitaris
L’espot audiovisual d'enguany presenta una cançó interpretada per persones que tenen malalties respiratòries, familiars i personal sanitari real. "D’aquesta manera, les veus d’aquests pacients, sense filtre, i amb les limitacions que provoquen aquest tipus de malalties, entonen un missatge vital per a tothom: només necessitem l’aire que respirem i l’amor dels altres", expliquen des de La Marató. Pels joves, amb els quals La Marató d'enguany es vol centrar especialment, s'han preparat vídeos divulgatius en format del programa "QuèQui" i que es mostraran en les més de 6.000 sessions divulgatives que es faran als centres educatius de secundària, batxillerat i cicles formatius i biblioteques de tot el país. Amb el suport del Departament d’Educació i Formació Professional arribaran a més de 200.000 joves.
Un programa descentralitzat i a l'aire lliure
Pel que fa al programa de televisió a TV3, que arrencarà a les 9.30 del pròxim 15 de desembre, serà per primera vegada a l’aire lliure per "fer valdre la importància de respirar aire net". Es farà simultàniament des de quatre punts de Catalunya significatius en relació amb les malalties respiratòries. El plató central del programa estarà situat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on antigament hi havia l’Hospital del Tòrax, dedicat a tractar pacients amb tuberculosi, una malaltia infecciosa molt estesa fa segles i amb la qual va començar la recerca en el camp de la pneumologia. Albert Om conduirà el programa des d’aquí en solitari i anirà donant pas a tres platós situats en espais naturals.
Des de l’illa de Gràcia, al delta de l’Ebre, reserva de la biosfera per la Unesco, els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí conduiran un espai que posarà l’accent en la importància de l’aire que respirem. Els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch seran al Parc del Segre, a la Seu d’Urgell, per parlar de l’esport i l’estil de vida saludable per prevenir les malalties respiratòries. Per últim, al costat de la seu telefònica de La Marató situada al Palau de Congressos de Girona, al parc de la Devesa, hi seran Marta Montaner i Manel Alías, en un plató que girarà entorn de la importància de la recerca que farà possible la solidaritat. El matinal "El Suplement" de Catalunya Ràdio, presentat per Roger Escapa, també emetrà un programa especial dedicat a la qüestió.