El delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, ha deixat el seu càrrec i s’incorporarà de nou a la seva activitat professional prèvia, segons ha informat l’executiu en un comunicat. Amb la sortida de Centelles, les funcions de delegat les assumiran la delegada adjunta davant la Unió Europea, Clara Serra, el director general d’Afers de la Unió Europea, Gerard Vives i la directora de Serveis del departament d’Acció Exterior, Alicia Uceira. Es tracta del sistema previst a la normativa per cobrir les vacants fins a nova designació, que en aquest cas es farà quan es constitueixi un nou Govern. La consellera Meritxell Serret ha agraït a Centelles la seva feina al capdavant de la delegació, mentre que des de Junts per Catalunya han criticat que la delegació europea es quedi sense direcció "en el moment clau de la política europea". 

L'executiu ha destacat els seus esforços per coordinar des de Brussel·les l’estratègia diplomàtica del Govern sobre l’oficialitat del català a les institucions europees, especialment pel que fa als contactes establerts amb les representacions permanents dels estats membres a la Unió Europea. També ha valorat les visites d’alt nivell entre Catalunya i la Comissió Europea, entre elles les de quatre comissaris aquest mateix any, així com la dinamització de la Xarxa Regions 4 EU Recovery; i la presentació de la posició de Catalunya en l’avaluació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Centelles és llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i té un màster en Polítiques Públiques i Socials per la mateixa universitat i la Johns Hopkins University. Va ser designat com a delegat davant la UE l'octubre del 2022 en substitució de Gorka Knörr. A la capital belga, però, hi va arribar el 2007, quan va començar a treballar a la Direcció General de Política de Veïnatge i Negociacions d’Ampliació de la Comissió Europea, en tasques de col·laboració amb els Balcans Orientals. El 2010 es va convertir en coordinador de la Coppieters Foundation, un think tank sobre afers europeus, de recerca de polítiques públiques, reconegut i finançat pel Parlament Europeu. També és comissionat del Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya i forma part de l’associació europeista Horitzó Europa i de la European Association of Communication Directors (EACD). Parla català, castellà, anglès, francès i neerlandès.

El delegat davant la UE és l'únic que canvia en funció del Govern, la resta de delegats s'escullen a través d'un concurs o valoració de mèrits. En aquest sentit, actualment hi ha oberta la convocatòria per a la vacant de delegat de Catalunya a Corea del Sud, després que es fes efectiva la destitució de Jaeyeok Yoon Kang com a delegat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!