La judicialització de la política catalana s'ha convertit en un clàssic els últims anys. Ara bé, el que ha passat arran de la desconvocatòria de les eleccions del 14 de febrer és rècord. Una pluja de recursos ha caigut al damunt de la taula del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que en les properes 24 hores s'haurà de pronunciar. Dos dels impulsors de les impugnacions són partits propers al PSC.
Oficialment, el TSJC ha informat que al llarg de les darreres hores han entrat al registre fins a 4 recursos, tres de formacions polítiques i un altre d'un particular. És aquest últim que demana que hi hagi mesures cautelaríssimes, que el tribunal resolgui de manera urgent aquest mateix dimarts i deixi sense efecte el decret que suspèn les eleccions.
I les mesures cautelaríssimes reclamades per un particular s'han de resoldre en 24 hores. Per tant, demà hi haurà notícies del TSJC sobre si manté les eleccions pel 14 de febrer o no.
En canvi, els recursos dels partits posen el focus en la vulneració de drets o manca de competències i eviten sol·licitar unes cautelaríssimes que creuen pràcticament inviables. Segons confirmen fonts del tribunal a ElNacional.cat, la resolució sobre aquestes impugnacions trigarà entre tres i cinc dies, tot i que en altres circumstàncies el TSJC podria trigar setmanes.
Un cop resolgui el TSJC aquests recursos es donaran 24 hores més per presentar el recurs a la resolució del tribunal.
En tot cas, totes les mesures que prengui la secció 5ª de la Sala Contenciosa, que és qui ha de resoldre, no entren en el fons. Sinó que fins la resolució de les mesures cautelars només serà una decisió provisional a l'espera que el TSJC es posicioni sobre si es podia anul·lar la convocatòria electoral i ajornar-la sense data.
Fins ara, han anunciat la seva ofensiva judicial contra la pròrroga electoral La Lliga Democràtica, Federalistes d'Esquerres, Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano -aquests darrers són els que van dur el president Quim Torra als tribunals per la pancarta a favor de la llibertat dels presos-. La patronal Foment del Treball havia amagat amb fer el mateix, però tot apunta que acabarà per fer-se enrere. També el PSC havia amenaçat de judicialitzar la decisió, però finalment no ha volgut embrutar-se les mans.
El recurs anterior del PACMA
Al marge d'aquests recursos, n'hi ha un d'anterior que va presentar el PACMA i que no té res a veure amb el decret que anul·la la convocatòria electoral. El partit animalista recorria contra la convocatòria en general d'eleccions perquè no es va adaptar la llei electoral a la situació actual de la pandèmia de la Covid-19 que dificulta l'obtenció de l'1% dels avals per presentar-se.
Reclamen una disminució d'aquest tant per cent, ja que el moment actual condiciona molt la recollida de firmes en llocs públics evitant aglomeracions.
L'ombra del PSC
La Lliga Democràtica i Federalistes d'Esquerres, dues forces polítiques a l'òrbita dels socialsites catalans, han exigit que es tombi la decisió del Govern de la Generalitat d'anul·lar els comicis previstos pel 14-F. Concretament impugnen el decret de suspensió que va signar Pere Aragonès divendres. L'argument, que "pot suposar la suspensió de la democràcia i la perpetuació d’un govern en funcions i sense control en el poder".
L'actitud dels socialistes catalans contra l'ajornament de les eleccions catalanes, acordat entre el Govern i la majoria de partits amb representació al Parlament —tots excepte el PSC—, ha enervat ERC, que sospita que el govern de Pedro Sánchez està "maniobrant per interferir" en les eleccions catalanes, com va passar amb el 155, pressionant determinats actors del seu entorn per evitar l'ajornament per la via judicial. Vilalta ho ha definit com un exercici de "cinisme, frivolitat i irresponsabilitat". La líder d'ERC lamenta que "juguin a fer electoralisme en comptes de prioritzar la salut de les persones".